Politano juicht nadat hij eindelijk de geldige 0-1 heeft gemaakt

Napoli grijpt koppositie in Champions League-poule Ajax na enerverend duel

Na een uitgebreid eerbetoon aan Queen Elizabeth II - met een minuut stilte, een enorme Britse vlag en het 'God Save The King' - brulden de supporters van Rangers FC hun ploeg naar voren tegen Napoli. Maar de Italianen bleken beter en slimmer en wonnen uiteindelijk met 3-0.

Dat betekent dat Napoli nu eerste staat in poule A van de Champions League, met Liverpool en Ajax achter zich op plek twee en drie.

Het publiek op Ibrox stuwde Rangers in de eerste Champions League-minuten van de club voor eigen publiek sinds 2010 naar een paar kansen. Het enfant terrible Alfredo Morelos, door trainer Giovanni van Bronckhorst weer in genade aangenomen na een disciplinaire schorsing, had de gekte compleet kunnen maken door een goede voorzet van rechts in te koppen.

Het was een stormachtige start van de thuisploeg. Maar van al het gebrul en gezang vanaf de tribunes gingen Napoli-spelers als Stanislav Lobotka (sierlijke middenvelder) en Khvicha Kvaratskhelia (onvoorspelbare aanvaller) niet slechter voetballen.

Zodoende ontvouwde zich een spannende eerste helft, met kansjes over en weer. Piotr Zielinski kreeg de grootste mogelijkheid voor Napoli, maar zijn schot kwam tegen de paal. Rangers was in ieder geval niet zo machteloos als vorige week tegen Ajax, toen The Gers zich in Amsterdam blameerden met een 4-0 nederlaag.

Drie strafschoppen, één goal

In de tweede helft was Ibrox even stil, toen verdediger James Sands een penalty veroorzaakte én rood kreeg. Het bleek de inleiding van een uiterst merkwaardige reeks gebeurtenissen.

Zielinski ging achter de bal staan en miste, maar zag ploeggenoot Matteo Politano in de rebound scoren. Die goal werd een minuut later na VAR-beraad afgekeurd. Het is niet duidelijk of dat was omdat doelman Allan McGregor te vroeg voor zijn lijn was gekomen of omdat Politano te snel kwam inlopen. De strafschop moest hoe dan ook opnieuw genomen worden genomen en weer miste Zielinski.

Allan McGregor kwam te vroeg uit bij de strafschop van Piotr Zielinski en dat levert hem een herkansing op

De frustratie was bij Napoli enorm, maar nog geen vijf minuten na dat dubbele penalty-echec volgde een derde strafschop. Ditmaal mocht Politano aanleggen en hij was wél trefzeker, hoewel McGregor nog erg dicht bij zijn derde redding was.

Voor het eerst sloeg Ibrox dood. Toen invaller Giacomo Raspadori het tweede Napolitaanse doelpunt binnenschoot was alle Schotse hoop op een punt verdwenen. Tanguy Ndombélé bepaalde de eindstand op 3-0.

Zo gaat Napoli als koploper van poule A naar Amsterdam, waar op 4 oktober het belangrijke treffen met Ajax wacht.