Dusan Tadic baalt

Ajax lang op weg naar punt op Anfield, maar buigt in slotfase voor sterker Liverpool

Ajax heeft dinsdag in de groepsfase van de Champions League verloren van Liverpool. De ploeg van Schreuder speelde een ongelukkige wedstrijd op Anfield, maar hield lang stand tegen de Engelsen. Vlak voor tijd bezorgde Joël Matip Liverpool toch de verdiende zege: 2-1.

Ajax begon met dezelfde elf spelers als in de overtuigende wedstrijd tegen Rangers FC (4-0); opnieuw kreeg Kudus de voorkeur boven Brian Brobbey in de punt van de aanval. De trainer wilde dat zijn ploeg met met lef zou voetballen op Anfield, tegen een ploeg uit vorm.

Daar kwam in de eerste helft echter weinig van terecht. De Amsterdammers werden teruggedrongen door het pressievoetbal van Klopp en Liverpool legde de zwakheden van de Ajax-defensie pijnlijk bloot.

Mo Salah heeft Liverpool op voorsprong gezet tegen Ajax

De Engelsen, waarbij recordaankoop Darwin Nuñez op de bank begon, kwamen na zeventien minuten verdiend op voorsprong. Jurriën Timber verloor het kopduel van Luis Díaz, waarna Calvin Bassey en Daley Blind alleen oog voor de bal hadden. Het duo zag daardoor Mohamed Salah over het hoofd en de Egyptische aanvaller kon vogelvrij binnenschieten.

Duveltje uit een doosje

Liverpool rook bloed en kreeg daarna goede kansen via Luis Díaz (net naast) en Diogo Jota (naast), maar Ajax kwam twee keer met de schrik vrij. Ajax had tot dan toe weinig tot niets laten zien, maar kwam na een klein halfuur als een duveltje uit een doosje op gelijke hoogte.

Kudus - alles wat hij aanraakt verandert de afgelopen weken in goud - had aan één kans genoeg. Steven Berghuis werd weggestuurd door Blind en de aanvaller bezorgde de bal op zijn beurt bij Kudus. De valse spits kreeg de bal iets achter zich, maar nam desondanks goed aan en ramde de bal via de onderkant van de lat binnen.

Mohammed Kudus viert zijn treffer tegen Liverpool

Ook na het prachtige doelpunt van Kudus liet Ajax niet het spel zien, waarmee de ploeg van Schreuder achtereenvolgens Rangers FC en sc Heerenveen (5-0) oprolde. Achterin hadden Blind en Bassey het aan de linkerkant heel moeilijk met Trent Alexander-Arnold en Salah en ook voorin kon Ajax geen potten breken.

Uitblinker Pasveer

Het was aan Pasveer te danken dat de Amsterdammers bij 1-1 gingen rusten. De doelman had eerst een uitstekend antwoord op een kopbal van Oranje-international Virgil van Dijk en weerhield daarna Alexander-Arnold met twee goede reddingen van een doelpunt.

Ook na rust had de thuisploeg duidelijk overwicht. Waar Ajax in de eerste helft vooral moeite had om de linkerkant van Liverpool af te stoppen, kwam nu Devyne Rensch aan de rechterkant veelvuldig in de problemen.

Remko Pasveer houdt zijn ploeg op de been

Toch miste Liverpool, dat vorige week een enorme draai om de oren kreeg van Napoli (4-1), de overtuiging om tot echt grote kansen te komen. En als de ploeg van Klopp er wel doorheen kwam dan stuitte het op Pasveer, die liet zien waarom hij de eerste doelman is van Ajax.

Aan de andere kant beleefde Alisson Becker een rustige avond. Het doelpunt van Kudus was het enige schot op doel dat de doelman te verwerken kreeg. Aanvoerder Dusan Tadic was totaal onzichtbaar, Steven Bergwijn probeerde het wel, maar speelde ongelukkig en ook Kudus was buiten zijn doelpunt niet zo dwingend als in zijn voorgaande duels.

Een kwartier voor tijd kreeg Ajax alsnog de uitgelezen mogelijkheid om de overwinning te stelen. Uitgerekend Blind, die zijn honderdste Europese wedstrijd speelde, was naar voren geslopen en kon een voorzet van Tadic vrij binnenkoppen, maar zijn inzet miste richting.

Joel Matip schreeuwt het uit op Anfield

In de slotfase voerde Liverpool de druk op. Eerst schoot de inmiddels ingevallen Darwin Núñez de bal voorlangs, even later was het opnieuw Pasveer die zijn ploeg op de been hield bij een inzet van Luis Díaz.

Net op het moment dat Ajax dacht een punt te stelen in Liverpool werkte Matip in de 89ste minuut de 2-1 binnen. Tadic dacht nog redding te brengen door de bal uit het doel te koppen, maar de bal had de lijn gepasseerd.

Door de nederlaag komt Liverpool in punten gelijk met Ajax. Napoli en Rangers FC komen morgen nog in actie in Groep A. Dat duel was een dag opgeschoven vanwege de overleden koningin Elizabeth.