Mohammed Kudus
NOS Voetbal

Experiment geslaagd: valse spits Kudus troeft Brobbey op vele fronten af

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

Na het vertrek van Sébastien Haller kon Ajax op zoek naar een nieuwe nummer negen. Jeugdproduct Brian Brobbey werd voor veel geld teruggekocht, Lorenzo Lucca werd als targetman aangetrokken en met het succesjaar van 2018/19 in gedachten was ook Dusan Tadic een goede optie.

Desondanks toverde Alfred Schreuder de afgelopen twee wedstrijden een andere centrumspits uit de hoge hoed. Mohammed Kudus, die deze zomer nog aanstuurde op een overgang naar de Premier League, is op dit moment eerste keus bij Ajax.

Weinig mensen die dat voorafgaand aan het seizoen hadden gedacht, maar de Ghanees kan zo maar eens een blijvertje worden.

Overigens klinkt dat gekker dan het is. Schreuder ontvouwde in juli tijdens het trainingskamp in Oostenrijk al zijn plannen met Kudus. Bij de trainingssessies zette de trainer de middenvelder al vaak in als 'valse spits'. In het oefenduel met RB Salzburg speelde Kudus voor het eerst met publiek op de tribunes in de punt van de aanval.

Onvoorspelbaarheid

Tot tevredenheid van Schreuder. Niet alleen maakte Kudus een doelpunt, hij viel met zijn kracht, snelheid en vooral zijn onvoorspelbaarheid in de smaak. "Ik heb wel tegen hem gezegd: ga nou niet denken: oh jee, de trainer ziet me niet meer als middenvelder. Zo is het ook niet. Maar voorin ben ik gecharmeerd van hem", zei Schreuder destijds.

Iedere trainer heeft zo zijn projecten tijdens een competitie of toernooi. Erik ten Hag speelde een Champions League-seizoen lang met Tadic in de spits bij Ajax. Louis van Gaal zette Dirk Kuijt tijdens het WK van 2014 op rechtsback bij Oranje. En bij Ajax liet Van Gaal in de jaren negentig Michael Reiziger en Winston Bogarde omscholen van aanvallers tot verdedigers.

Schreuder zag zijn experiment tegen Rangers FC slagen. Wat heet. Kudus speelde de perfecte wedstrijd.

In Studio Voetbal werd zondag de keuze voor Kudus besproken.

Kudus of Brobbey in de spits bij Ajax? 'Kan nu niet om Kudus heen'

Tegen Rangers FC werd hij de eerste speler sinds Serge Gnabry in 2020 die in een Champions League-wedstrijd een goal maakte, een assist gaf en met al zijn passes een medespeler vond, zo zocht Opta uit.

Zlataneske slalom

Bij een Zlataneske slalom dwars door de Schotse defensie vlogen de oh's en ah's door de Johan Cruijff Arena. De actie smoorde uiteindelijk, maar een publiekslieveling was geboren.

Het verraste Schreuder niet. Kudus viel bij de onderlinge trainingspotjes op als hij met de wisselspelers tegen de basisploeg speelde. "Je probeert zoiets, omdat je denkt dat het kan", zei de trainer na het duel met Rangers.

Mohammed Kudus viert zijn doelpunt tegen Rangers FC

Geen reden tot wisselen dus. En dat deed Schreuder dan ook niet, afgelopen weekend tegen sc Heerenveen. Opnieuw was Kudus de spits en moest Brobbey het doen met een invalbeurt. En opnieuw viel de Ghanees allesbehalve tegen.

Voor Brobbey is het een hard gelag, want de spits deed het sinds zijn terugkeer helemaal niet onaardig. Tegen Rangers kreeg hij de ondankbare taak om luttele minuten in te vallen, zodat Kudus zijn publiekswissel kreeg. Vernederend, zo vond Brobbey, en hij stapte na afloop boos van het veld.

Brobbey werd aangesproken op zijn gedrag en tegen Heerenveen juichte hij voor zijn maatje Kudus, die twee keer scoorde. Zelf maakte hij ook een doelpunt tijdens zijn invalbeurt.

Brian Brobbey ging na de wedstrijd tegen Heerenveen in op zijn nieuwe rol als wisselspeler.

Brobbey is ineens weer invaller: 'Als kansen komen, moet ik vlammen'

Toch zal Schreuder ook tegen Liverpool hoogstwaarschijnlijk weer voor Kudus kiezen. Een keuze die zeer goed te verdedigen is als je de statistieken van beide spelers naast elkaar legt.

Op de luchtduels na scoort Kudus op ieder vlak beter dan Brobbey. Waar Brobbey een afmaker pur sang is, een speler die vooral in het strafschopgebied van de tegenstander te vinden is, is Kudus een zwervende nummer negen.

Met Kudus in de punt van de aanval is Ajax getransformeerd tot een dynamische doelpuntenmachine. De Ghanees is overal te vinden en dribbelt er lustig op los. Hij heeft per duel dubbel zoveel balcontacten als Brobbey en ook qua dribbels laat hij hem ver achter zich.

Vergelijking Kudus en Brobbey per 90 minuten

Waar hij voorheen nog weleens werd bekritiseerd om zijn onnauwkeurigheid en 'oogkleppen', blonk hij tegen Rangers en Heerenveen juist uit in passzuiverheid en overzicht. Kudus is daarnaast niet vies van het nodige vuile werk, met ruim drie balveroveringen per duel, tegenover de iets meer dan één van Brobbey.

Allemaal leuk en aardig, maar een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten. Verrassend genoeg scoort Kudus (1,72 goals per 90 minuten) dit seizoen ook op dat vlak beter dan zijn concurrent (0,74).

Brobbey zal ongetwijfeld nog kansen krijgen, maar voorlopig moet hij nog even geduld hebben. Met Kudus heeft Ajax een speler in huis die past in de rijke traditie van valse spitsen. Of ze nou Rafael van der Vaart, Jari Litmanen of Johan Cruijff heten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl