Man of the match Mohammed Kudus
NOS VoetbalAangepast

Ajax begint Champions League-campagne overtuigend met 4-0 zege op Rangers

Ajax is zijn achttiende seizoen in de Champions League begonnen met een overtuigende thuisoverwinning. Het werd in Amsterdam afgetekend 4-0 tegen Rangers FC, de Schotse club van manager Giovanni van Bronckhorst die voor de zoveelste keer in zijn voetballoopbaan verstoken bleef van een positief resultaat in de Johan Cruijff Arena.

Voor de als hoofdtrainer op het hoogste Europese niveau debuterende Alfred Schreuder vormde de zege een meer dan gewenste start van de Europese campagne. Rangers stond weliswaar vorig seizoen in de finale van de Europa League en wist twee weken geleden tot frustratie van heel Eindhoven en omstreken PSV uit de Champions League te houden, de ploeg uit Glasgow heet in groep A - met verder ook Liverpool en Napoli - toch de zwakste broeder te zijn.

Het treffen tussen die twee overige ploegen eindigde later op de avond in een verrassend ruime 4-1 thuiszege voor Napoli, waardoor Ajax na één speelronde aan de leiding gaat in de groep. De Amsterdammers gaan volgende week dinsdag op bezoek bij een ongetwijfeld getergd Liverpool.

Kudus voor Brobbey

Schreuder had enigszins verrassend spits Brian Brobbey buiten de basis gelaten gelaten en met de balvaardige Mohammed Kudus tussen Dusan Tadic en Steven Bergwijn voor meer beweeglijkheid in de voorste linie gekozen, als wapen tegen de robuuste maar ook als statisch bekendstaande Schotse centrumverdedigers.

Bekijk hieronder de reacties van Ajax-trainer Alfred Schreuder, Ajax-verdediger Calvin Bassey en Rangers-coach Giovanni van Bronckhorst.

De eerste speldenprik werd echter door de lucht uitgedeeld. Na een hoekschop kwam de opvallend vrij gelaten Justin Timber net iets lengte tekort om gevaarlijk te worden met het hoofd. Maar na iets meer dan een kwartier wist Edson Álvarez wél raad met de geboden ruimte bij een corner: de Mexicaan vond koppend de uiterste hoek.

Na die voorsprong kwam Ajax op stoom. Het hield het tempo hoog en greep de tegenstander bij de strot. Dat leidde tot kansen voor Devyne Rensch die bij de eerste mogelijkheid stuitte op doelman Jon McLaughlin, een van de twee Schotten in de basis van Rangers, en bij de tweede even niet meer leek te weten waar het doel stond.

Verwoestende uithaal

Na een halfuur ging het ineens hard. Steven Berghuis kreeg na een mislukt trucje van Kudus bij toeval de bal, waarna zijn schuiver via het been van de onfortuinlijke James Sands in het Rangers-doel verdween. De gasten waren amper bekomen van die domper of Kudus speelde op links de ervaren James Tavernier uit om vervolgens met een verwoestende uithaal de verre hoek te vinden: 3-0.

De uithaal van Mo Kudus is op weg naar de verre hoek

Een redding van McLaughlin op een schot van Tadic voorkwam dat Rangers al bij rust tegen een 4-0 achterstand aankeek en de pijnlijke nederlaag van afgelopen weekeinde tegen aartsrivaal Celtic in herinnering werd geroepen.

Schade beperken

Met drie defensieve wissels had het er veel van weg dat Van Bronckhorst, die zijn ploeg in de eerste helft welgeteld één keer in het vijandelijke strafschopgebied had zien opduiken, na de rust vooral de schade wenste te beperken. 'The Gers' werden daarbij geholpen door Ajax, dat een tandje terugschakelde.

Rangers-manager Giovanni van Bronckhorst spoort zijn elftal aan

Kudus kreeg het publiek halverwege het tweede bedrijf nog wel op de banken, toen hij dwars door de Schotse defensie slalomde, maar zijn actie net even te ver doorvoerde om ook tot een afronding te komen. Bergwijn probeerde het tevergeefs met een afstandsschot.

Aan de andere kant trof Borna Barisic zowaar wel doel met een knal waarop de verder werkloos toekijkende Ajax-doelman Remko Pasveer het antwoord schuldig moest blijven. Aangever Ryan Kent had echter buitenspel gestaan toen hij de diepte ingestuurd werd.

Hilariteit

Na gestuntel in de Rangers-defensie mocht Bergwijn nog de 4-0 binnentikken, om onmiddellijk daarna tot hilariteit van zijn teamgenoten door hevige kramp getroffen te worden. Verder liep de score niet op in de sfeervolle Arena, maar de ruime marge zal bij PSV nogmaals zout in de Champions League-wond hebben gestrooid.

Voor Ajax blijft het tot de confrontaties met Liverpool en Napoli afwachten hoe de ploeg er na het vertrek van Sébastien Haller, Antony, Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui internationaal echt voor staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl