De Ajax-spelers bedanken de fans na de 4-0 thuiszege
NOS Voetbal

Van Bronckhorst schrikt van niveauverschil met Ajax: 'Duel na 35 minuten beslist'

Giovanni van Bronckhorst kon er niet omheen na de voetballes die zijn Rangers FC had gekregen van Ajax: hij was geschrokken van het niveauverschil. "Zeker. Dat was te groot", sprak hij na de 4-0 nederlaag in de Johan Cruijff Arena. "We hadden veel moeite met de positiewisselingen en de diepgang bij Ajax. Ajax weet de ruimtes goed te benutten. Daardoor was de wedstrijd na 35 minuten al beslist."

Twee weken geleden had hij met de Schotse ploeg PSV nog uit de Champions League gehouden. "Tegen PSV haalden wij een hoger niveau, zeker in de uitwedstrijd. Maar verschil is ook dat Ajax sneller druk zet, balvaardiger is en ook beweeglijker. Daarbij komt dat Ajax al jaren op Champions League-niveau meedoet, en met de betere teams mee kan. Mijn spelers zijn dit niet gewend."

Van Bronckhorst: 'De ruimtes die er lagen, benutte Ajax gelijk'

Van Bronckhorst: "Misschien hadden we met 5-4-1 moeten beginnen, maar dat wilden we niet. In de tweede helft heb wel aanpassingen gedaan om de score niet te veel te laten oplopen."

Schreuder: 'Alleen samen kun je succesvol zijn'

Ajax-collega Alfred Schreuder, die zijn eerste wedstrijd in de Champions League als hoofdverantwoordelijke beleefde, was uiteraard zeer tevreden.

"Ik denk dat we een geweldige eerste helft hebben gezien, waarin we het publiek hebben vermaakt en goede goals hebben gezien. In de tweede helft gingen ze wat gecontroleerder spelen en waren de ruimtes minder groot. Uiteindelijk zijn we heel geduldig gebleven en hebben we er nog eentje bij gepakt."

Maar vooral de teamprestatie had de opvolger van succescoach Erik ten Hag deugd gedaan. "Los van de tactiek - dat vind ik het minst belangrijk - ben ik het meest blij over de manier waarop we op het veld stonden, als een team, met een goede energie, met de drive om voor elkaar die extra meter te lopen, dat we verdedigend de taken van elkaar overnemen."

"Want uiteindelijk gaat het daarom: je doet de dingen samen en alleen samen kun je succesvol zijn. Daar ben ik het meest blij om: dat ik dat weer gezien heb. Net als tegen Cambuur en net als tegen Utrecht."

Schreuder had Mohammed Kudus verkozen in de spits boven Brian Brobbey, zoals hij al eens eerder had gedaan. "Soms doe je in de voorbereiding iets waarvan je hoopt dat je dat later kunt gebruiken. Natuurlijk was Brian teleurgesteld. Maar dat was Kudus de afgelopen weken ook toen hij op de bank moest zitten. Ik dacht Kudus tegen Rangers goed te kunnen gebruiken. En dat heeft hij ook wel laten zien. Hij verdiende een publiekswissel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl