NOS Nieuws

Nieuwe Britse premier moet naar Schotland; koningin te broos om naar Londen te gaan

De Britse koningin zal de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk begin volgende week in Schotland benoemen. Het is voor het eerst dat de benoeming niet in Londen in Buckingham Palace plaatsvindt. Britse media schrijven dat de broze gezondheid van de 96-jarige koningin hier de reden voor is. Door in Balmoral Castle in Schotland te blijven is de hoop dat de benoeming sowieso door kan gaan.

Sinds de vorstin in oktober in het ziekenhuis werd opgenomen spreekt het paleis van "terugkerende mobiliteitsproblemen", waardoor ze moeite heeft met staan en lopen. De afgelopen maanden heeft ze verschillende ceremoniële gelegenheden moeten afzeggen, wat zeer ongebruikelijk voor haar is.

Zo was ze onder meer afwezig bij de speciale kerkdienst ter gelegenheid van haar 70-jarig regeringsjubileum. Ook sloeg ze de troonrede voor het eerst sinds 1963 over vanwege haar gezondheid.

De Britse Conservatieve Partij maakt op 5 september bekend wie Boris Johnson opvolgt als leider en daarmee ook als premier van het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth blijft in haar zomerverblijf Balmoral Castle. Daar zal ze Johnson en zijn opvolger volgende week ontvangen.

Veertien premiers

Johnson dient dinsdag officieel zijn ontslag in bij de koningin in Balmoral Castle. Zijn opvolger, Rishi Sunak of Liz Truss, reist die dag ook af naar Schotland.

Koningin Elizabeth heeft in de tijd dat ze regeert tot nu toe veertien nieuwe premiers benoemd. Begin juli kondigde Johnson aan op te stappen als partijleider en dus als premier.

Inmiddels zijn er nog twee kandidaten over: voormalig minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Zij zullen het tegen elkaar opnemen in de laatste ronde. De zeker 180.000 leden van de Conservatieve Partij kregen begin augustus een stembiljet thuisgestuurd en mogen tot 2 september hun stem uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl