Johnson nadat hij aankondigde te vertrekken als premier
NOS Nieuws

Op 5 september wordt duidelijk wie Johnson opvolgt als leider Tories

De Britse Conservatieve Partij maakt op 5 september bekend wie Boris Johnson opvolgt als leider en daarmee ook als premier van het Verenigd Koninkrijk. Het zogenoemde 1922 committee dat het tijdpad voor de leiderschapsrace bepaalt, heeft vandaag de spelregels bekendgemaakt.

"We hebben een boel tijd nodig voordat we de uitslag bekend kunnen maken", zegt commissievoorzitter Graham Brady. Er is wel enige haast geboden bij het vinden van de nieuwe leider. Niet alleen vanwege de hoge kosten van levensonderhoud voor de Britten waar actie op moet worden ondernomen vanuit 10 Downing Street. Ook vanwege het ongemak dat er heerst over het feit dat Johnson wil aanblijven als waarnemend premier totdat er een nieuwe leider is gekozen.

Op dit moment hebben elf Conservatieve parlementsleden gezegd partijleider te willen worden. Onder hen minister Liz Truss van Buitenlandse Zaken, oud-minister van Financiën Rishi Sunak, de huidige minister van Financiën Nadhim Zahawi, staatssecretaris Penny Mordaunt voor Handel, minister voor Kansengelijkheid Kemi Badenoch en de voormalige ministers van Volksgezondheid Sajid Javid en Jeremy Hunt. Nieuwe potentiële leiders moeten zich uiterlijk morgen aanmelden.

Dit zijn enkele bekende gezichten:

 • AFP
  Sajid Javid
 • AFP
  Penny Mordaunt
 • AFP
  Rishi Sunak
 • AFP
  Nadhim Zahawi
 • AFP
  Jeremy Hunt
 • AFP
  Liz Truss

Om deel te mogen nemen aan de afvalrace moet een kandidaat door ten minste twintig Conservatieve parlementsleden worden gesteund. De stemming voor deze ronde vindt woensdag plaats. De verwachting is dat er dan al een aanzienlijk deel van de kandidaten afvalt.

De kandidaten die overblijven, moeten in de volgende ronde, op donderdag, zeker dertig stemmen binnenhalen. Daarna valt de kandidaat met de minste steun van de parlementsleden steeds af tot er twee overblijven. De partij hoopt dat de eerste rondes klaar zijn voor aanvang van het zomerreces op 21 juli.

Van de twee overgebleven kandidaten mogen dan alle leden van de Conservatieven bepalen wie er wint. Zo'n 200.000 leden door het hele land mogen komende zomer hun stem per brief uitbrengen.

Kanshebbers

Duidelijk is al wel dat de kanshebbers zich zullen moeten onderscheiden van Sunak die nu al meer dan dertig parlementsleden achter zich heeft weten te scharen. Hoewel hij een goede kanshebber is, kleeft er aan zijn naam ook een integriteitsaffaire. Zijn vrouw, die geen ingezetene is van het VK, wist daardoor miljoenen aan belastingen te ontwijken op het moment dat hij de belastingtarieven juist verhoogde.

Afgelopen donderdag kondigde de door affaires geplaagde Johnson zijn vertrek als leider van de Tories aan. Hij deed dat nadat een recordaantal regeringsleden zich had teruggetrokken.

Zo kondigde Johnson zijn vertrek aan:

Johnson treedt af, maar blijft leider tot er een nieuwe is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl