Chaos bij een ngo na de Israëlische inval
NOS Nieuws

Nederland veroordeelt Israëlische invallen bij Palestijnse organisaties

Nederland en acht andere EU-landen hebben hun zorg uitgesproken over de invallen door Israël bij Palestijnse mensenrechtenorganisaties, gisteren. De niet-gouvernementele organisaties (ngo's) zijn door Israël als terreurorganisatie bestempeld en daarom gesloten.

Naast Nederland veroordelen België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden Ierland en Denemarken de invallen in een gezamenlijke verklaring. "We maken ons grote zorgen over de invallen (...) als onderdeel van een zorgwekkende inkrimping van de ruimte voor het maatschappelijk leven in de bezette Palestijnse gebieden. Deze acties zijn onacceptabel", klinkt het.

De landen schrijven pal achter de Palestijnse ngo's en hun recht op vrijheid van meningsuiting te blijven staan. "Een vrij en sterk maatschappelijk leven is onmisbaar voor het bevorderen van democratische waarden en voor een tweestatenoplossing", aldus de EU-lidstaten.

De verklaring van de acht landen:

In oktober 2021 kwalificeerde Israël de zes Palestijnse organisaties als terroristische groeperingen. De ngo's zouden terrorisme financieren en volgens Israël "grote sommen geld" hebben ontvangen van Europese landen en internationale organisaties.

Vorige maand lieten Nederland en de acht andere EU-landen al weten met de Palestijnse organisaties te blijven samenwerken. Ze zeggen geen bewijs van Israël te hebben ontvangen dat het zou gaan om organisaties met een terroristisch oogmerk.

Ook kritiek van VN

Ook het mensenrechtenbureau van de VN is kritisch over de invallen van gisteren en wijst op het ontbreken van geloofwaardig bewijs dat de verklaringen van Israël zou rechtvaardigen. "De sluitingen lijken dan ook totaal arbitrair." Israël had de VN wel toegezegd met bewijs te komen, zegt het mensenrechtenkantoor.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat Israël de VS verzekerd heeft dat er meer informatie komt over de aanleiding voor de sluiting van de organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl