President Abbas en bondskanselier Scholz bij de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Scholz 'diep verontwaardigd' over holocaust-beschuldiging Abbas tegen Israël

De Duitse bondskanselier Scholz heeft op Twitter in scherpe bewoordingen afstand genomen van de holocaustvergelijking die de Palestijnse president Abbas gisteren in Berlijn maakte. Abbas liet na om de terreuractie van Palestijnse terroristen vijftig jaar geleden bij de OIympische Spelen in München te veroordelen en sprak over "vijftig holocausts" in het al decennia durende conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"Ik ben ten diepste verontwaardigd over de ontzettende uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Juist voor ons Duitsers is elke relativering van de Holocaust onverdraaglijk en onacceptabel. Ik veroordeel elke poging om de misdaden van de Holocaust te ontkennen."

De Palestijnse president kreeg gisteren bij een gezamenlijke persconferentie met Scholz de vraag of hij verontschuldigingen aan Israël zal aanbieden voor de aanslag in 1972 op de Israëlische olympische ploeg in München. Elf Israëliërs en een Duitse politieman kwamen daarbij om. De daders hadden banden met de Fatah-partij, waarbij Abbas destijds al was betrokken.

Abbas ging niet op die vraag in maar antwoordde: "Israël heeft tussen 1947 en nu vijftig massamoorden in vijftig plaatsen begaan". Hij voegde daaraan toe: "Vijftig massamoorden, vijftig holocausts". Scholz verstrakte toen hij dit hoorde en leek weg te willen lopen. Zijn woordvoerder maakte daarna een eind aan de persconferentie en liet later weten dat Scholz verontwaardigd was over Abbas' woorden.

Bekijk hier de toespraak van Abbas:

Palestijnse president beschuldigt Israël van '50 holocausten' tijdens bezoek aan Duitsland

Tijdens de persconferentie had Scholz zich al gedistantieerd van een andere uitspraak van Abbas, die Israël van apartheid jegens de Palestijnen beschuldigde. "Ik wil hier uitdrukkelijk zeggen dat ik het niet juist vind om het woord 'apartheid' voor de beschrijving van de situatie te gebruiken."

'Afschuwelijkste misdaad'

Abbas heeft na alle ophef via het Palestijnse persbureau Wafa laten weten dat hij de Holocaust als "de afschuwelijkste misdaad uit de moderne geschiedenis" beschouwt. Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was om de uniciteit van de moord op de Joden door nazi-Duitsland te ontkennen en veroordeelt die misdaad "in de sterkste bewoordingen".

Het Internationaal Auschwitz Comité keurt niet alleen het optreden van Abbas af maar is ook verontwaardigd over het ontbreken van een Duits weerwoord tijdens de persconferentie. "Het is verbazingwekkend en vreemd dat de Duitse kant niet op de provocatie van Abbas was voorbereid en diens uitlatingen over de Holocaust onweersproken bleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl