Vanwege de achtervolging hadden de autoriteiten meerdere wegen afgesloten
NOS NieuwsAangepast

Gewapende man die FBI-kantoor probeerde binnen te komen doodgeschoten

Een gewapende man heeft geprobeerd om een kantoor van de FBI in Cincinnati in de staat Ohio binnen te komen. Na een urenlange achtervolging heeft de politie hem neergeschoten, melden de autoriteiten van Ohio. De man bezweek later aan zijn verwondingen.

Volgens lokale autoriteiten is nog geprobeerd om met de man te onderhandelen in pogingen hem te arresteren. Toen dat niet lukte en de man een pistool trok, werd hij neergeschoten. Over zijn motief is nog altijd niets bekend.

Amerikaanse media schrijven dat het gaat om een 42-jarige man die mogelijk betrokken was bij de rellen rond het Capitool in januari. Ook zou worden onderzocht of hij banden heeft met rechtsextremistische groeperingen, waaronder de organisatie Proud Boys, die betrokken was bij het plan voor de Capitoolbestorming.

De man zou zijn uitgerust met een semiautomatisch wapen en een spijkerpistool. Toen hij daarmee het FBI-kantoor probeerde binnen te dringen, werd het alarm geactiveerd en vluchtte hij weg. De achtervolging leidde naar het 80 kilometer verderop gelegen Wilmington, waar de verdachte zich in een maisveld probeerde te verschuilen.

Huiszoeking

De poging het FBI-gebouw binnen te dringen komt op een moment dat er veel dreigementen tegen de federale politiedienst worden geuit. Maandag doorzocht de FBI het huis van Donald Trump in Florida op zoek naar documenten met staatsgeheime informatie die Trump uit het Witte Huis zou hebben meegenomen. Aanhangers van Trump zien het onderzoek van de FBI als politiek gemotiveerd.

De rechter die de huiszoeking heeft goedgekeurd is veelvuldig bedreigd. Trump-aanhangers buiten en binnen de politiek hebben opgeroepen de FBI "kapot te maken" en zelfs een burgeroorlog te starten. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn daarom zeer alert op alle dreigingen rond personen en instellingen die betrokken zijn bij het onderzoek naar Trump.

Integriteit FBI

De FBI heeft personeel aangeraden niet bij demonstranten in de buurt te komen en pasjes van de dienst niet zichtbaar te dragen. FBI-directeur Christopher Wray zegt nu, in reactie op de verijdelde aanval in Ohio, dat zulke acties "het respect voor de rechtsstaat" aantasten en een hard gelag zijn voor "de mannen en vrouwen die zo veel opofferen om anderen te beschermen".

Ook de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, zei een paar uur na het incident dat hij het zich zeer aantrekt dat de integriteit van de FBI in twijfel getrokken wordt. "Onder mijn leiding wordt de wet bij iedereen gelijk toegepast, zonder angst en zonder gunsten te verlenen", zei hij in een ingelaste persconferentie.

Garland ging niet inhoudelijk in op het FBI-onderzoek naar Trump. Wel zei hij dat hij de huiszoeking in de villa van de oud-president persoonlijk had goedgekeurd.

Wat het Amerikaanse ministerie van Justitie betreft wordt het huiszoekingsbevel zo snel mogelijk openbaar gemaakt, vanwege "het grote publieke belang" dat ermee gemoeid is. Een rechter moet daarover beslissen, Trump kan er bezwaar tegen aantekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl