Politie bij de villa van Trump
NOS NieuwsAangepast

FBI doorzoekt villa Trump, mogelijk om meenemen vertrouwelijke documenten

De FBI heeft een huiszoeking gedaan in de villa van Donald Trump in Florida. De Amerikaanse oud-president maakte dat zelf bekend in een verklaring op zijn eigen sociale medium, Truth Social. Volgens CNN was Trump op moment van de inval niet thuis.

Justitie heeft nog niet gezegd waarom de inval in Mar-a-Lago plaatsvond, het Witte Huis zegt alleen dat president Biden niet vooraf op de hoogte ervan was gebracht. In zijn verklaring zwijgt Trump zelf ook over de aanleiding. Hij zegt alleen dat hij heeft meegewerkt met een regeringsonderzoek en dat "deze onaangekondigde inval onnodig en ongepast is".

"Dit zijn donkere tijden voor ons land, want mijn prachtige huis wordt momenteel belegerd, aangevallen en bezet door een grote groep FBI-agenten", schrijft Trump. "Zoiets is er nog nooit met een president van de Verenigde Staten gebeurd." Volgens hem is ook zijn kluis opengebroken.

Onderzoeken naar Trump

Amerikaanse media melden dat de inval te maken heeft met vertrouwelijke regeringsdocumenten die Trump heeft meegenomen bij zijn vertrek uit het Witte Huis. Volgens het Nationaal Archief heeft hij deze ten onrechte meegenomen. Trump vertraagde maandenlang het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Toen medewerkers van het Nationaal Archief Mar-a-Lago deze zomer bezochten, zouden zeker vijftien dozen zijn aangetroffen, waarna justitie werd ingeschakeld.

Trump stond er tijdens zijn presidentschap om bekend dat hij officiële documenten verscheurde die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten.

"Mijn vader hield altijd krantenknipsels, foto's, briefjes van ons", legde zoon Eric Trump uit aan Fox News. "Dus hij had dozen vol toen hij uit het Witte Huis vertrok. Maar hij heeft altijd meegewerkt, de deur stond open voor wie iets wilde opzoeken."

Amerikaanse media speculeren of er daarnaast ook een verband is met het onderzoek door het Congres naar de rol die Trump speelde in de bestorming van het Capitool nadat hij de verkiezingen had verloren van Joe Biden. Justitie houdt de mogelijkheid open dat Trump strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn daden, maar heeft nog geen concrete stappen tegen de oud-president aangekondigd.

Trump spreekt in zijn verklaring vandaag van een heksenjacht door "radicale linkse Democraten die willen voorkomen dat ik me in 2024 verkiesbaar stel voor president". Hij heeft zich nog niet uitgelaten over de vraag of hij opnieuw president wil worden, maar omdat zijn invloed binnen de Republikeinse partij nog altijd groot is, wordt dat als een serieuze mogelijkheid beschouwd.

Nadat nieuws over de inval naar buiten was gekomen verzamelde zich een groep Trump-supporters bij het landgoed. Ze zwaaiden met Trump-vlaggen, toeterden hun claxons en scandeerden leuzen voor Trump en tegen president Biden.

Amerikaanse media toonden al snel deze beelden van agenten rondom het landgoed van Trump:

FBI doet inval bij Trump's villa in Florida

Mar-a-Lago was tijdens zijn presidentschap het buitenverblijf van Trump, waar hij vooral tijdens de wintermaanden de zon van Florida opzocht. Sinds hij het Witte Huis verliet geldt het villacomplex, waar ook een duur hotel is gevestigd, als de belangrijkste woning van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl