NOS Nieuws

Wekdienst 15/7: Zomervakantie voor Noorden • Laatste ministerraad voor politiek reces

Goedemorgen!

Het is vrij zonnig en in de loop van de dag ontstaan stapelwolken. Landinwaarts levert dit een plaatselijke bui op. Het wordt 19 tot 24 graden bij een matige noordwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Voor kinderen in het noorden van het land begint straks ook de zomervakantie. Vakantiegangers moeten rekening houden met vertragingen op de weg. De ANWB waarschuwt voor topdrukte dit weekend op de wegen in Europa.
  • Het kabinet komt bijeen voor de laatste ministerraad voor de politieke zomerstop. In augustus wordt er weer een ministerraad gehouden.
  • Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt het eerste transport tachtig jaar geleden. De eerste trein met 1137 Joden vertrok toen vanuit Kamp Westerbork naar Auschwitz.
  • Na twee zware bergritten wacht de klassementsrenners in de Tour wellicht een relatief rustige dag, al moet er nog wel wat geklommen worden onderweg van Le Bourg d'Oisans naar Saint-Étienne. Het lijkt een dag voor aanvallers of voor sprinters met inhoud.

Wat heb je gemist?

Saudi-Arabië gaat het luchtruim openen voor alle luchtvaartmaatschappijen, ook voor vluchten van en naar Israël. Vliegtuigen uit dat land konden jarenlang niet over Saudi-Arabië vliegen; het koninkrijk erkent Israël niet en de landen hebben officieel geen diplomatieke relatie.

De afgelopen jaren is de relatie sterk verbeterd. De Amerikaanse president Biden is vandaag de eerste die van de mogelijkheid gebruikmaakt. Hij is op doorreis van Israël naar Saudi-Arabië. Biden noemde het nieuws een "historisch besluit van de leiders van Saudi-Arabië."

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De Galapagosreuzenschildpad is met succes herbevolkt op het eiland Santa Fe, bij Ecuador. In 2015 hebben onderzoekers 742 schildpadden losgelaten op het eiland, omdat de soort ongeveer 150 jaar geleden is uitgestorven:

Galapagosreuzeschildpadden met succes herbevolkt op Santa Fe

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl