NOS Nieuws

VN: alarmerende terugval in vaccinatie bij kinderen door pandemie

Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie luiden de noodklok over de grote terugval in vaccinaties bij kinderen. De organisaties zeggen dat ongeveer 25 miljoen kinderen wereldwijd vorig jaar minstens een van de DTP-prikken heeft gemist die beschermen tegen de levensbedreigende ziekten difterie, tetanus, polio en kinkhoest.

Dat zijn twee miljoen meer kinderen die geen vaccinaties hebben gekregen dan in het coronajaar 2020 en zelfs zes miljoen meer dan in 2019. UNICEF spreekt van de "grootste aanhoudende terugval in vaccinatie bij kinderen in een generatie".

De laatste keer dat de dekkingsgraden zo laag waren, was rond de eeuwwisseling. "De gevolgen zullen in levens worden gemeten", zegt Catherine Russell, directeur van Unicef.

Vooral in arme landen werden minder kinderen geprikt. India, Nigeria, Indonesië, Ethiopië en de Filippijnen staan bovenaan de lijst met landen waar de minste DTP-prikken werden gezet.

Coronapandemie

Boosdoener is volgens de VN-kinderorganisatie de focus op coronavaccinatieprogramma's in 2021 en de druk op de gezondheidszorg wereldwijd. Al die factoren zorgden ervoor dat de situatie vorig jaar verder kon verslechteren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet de pandemie niet als excuus worden gebruikt. "We moeten de immunisatie inhalen voor de ontbrekende miljoenen, anders zullen we onvermijdelijk getuige zijn van meer uitbraken, meer zieke kinderen en een grotere druk op de gezondheidsstelsels", schrijft de WHO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl