Een toestel van de Israëlische vliegmaatschappij El Al
NOS Nieuws

Saudi-Arabië opent luchtruim voor alle luchtvaartmaatschappijen, ook Israëlische

Saudi-Arabië zegt zijn luchtruim te openen voor alle luchtvaartmaatschappijen, ook voor vluchten van en naar Israël. De beslissing komt op de dag dat de Amerikaanse president Joe Biden Saudi-Arabië bezoekt, op doorreis vanuit Israël.

Jarenlang was het voor Israëlische luchtvaartmaatschappijen onmogelijk om door het Saudische luchtruim te vliegen. Het koninkrijk erkent Israël niet en de landen hebben officieel geen diplomatieke relatie. Maar de relaties tussen Israël en Saudi-Arabië zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd.

Biden positief

Biden zal de eerste Amerikaanse president zijn die direct van Israël naar Saudi Arabië vliegt. Hij reageerde vannacht positief op het openstellen van het luchtruim en sprak van een "historisch besluit van de leiders van Saudi-Arabië". In 2017 vloog de toenmalige Amerikaanse president Trump al rechtstreeks van Saudi-Arabië naar Israël.

Het was al een langere tijd een wens van Israëlische luchtvaartmaatschappijen om boven Saudi-Arabië te vliegen. Op die manier zouden de bedrijven minder hoeven om te vliegen bij vluchten naar Azië. De Israëlische autoriteiten willen ook dat moslimpelgrims uit Israël rechtstreeks naar Saudi-Arabië kunnen reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl