NOS Nieuws

Politiechef: agent die op trekker schoot maakte verkeerde inschatting

De agent die tijdens een boerenprotest in Heerenveen het vuur opende op een trekker, vreesde voor de veiligheid van zijn collega's. De hoogste politiechef van Noord-Nederland zegt dat in een interview met NRC.

Hoofdcommissaris Gery Veldhuis noemt het een verkeerde inschatting. De agent vreesde dat de trekker zou inrijden op collega's en opende daarom het vuur. De 16-jarige bestuurder werd kort daarna opgepakt op verdenking van poging tot doodslag, maar na onderzoek van het OM bleek daarvan geen sprake.

De rijksrecherche doet nog onderzoek naar het incident. Daarom kon Veldhuis niet uitgebreid ingaan op wat er precies is gebeurd. "Maar hij heeft tegen mij gezegd dat hij schoot omdat hij beducht was voor de veiligheid van de medewerkers met wie hij daar optrad."

Volgens Veldhuis zit de man "erdoorheen". "Hij vindt het vreselijk dat hij in een situatie terechtkwam waarin hij meende van zijn vuurwapen gebruik te moeten maken. Dat het een jongen van 16 was, wist hij ook niet." Veldhuis had het "tamelijk dramatisch" gevonden als het schot raak was geweest.

Op beelden van het incident is te zien hoe de agent het vuur opent:

Politie schiet gericht op trekker bij Heerenveen

Eerder werd er al gemeld dat een agent voor zijn eigen veiligheid onderdook, nadat er foto's van hem werden verspreid. Veldhuis bevestigt dat de man wordt bedreigd. Hij noemt het zwaar voor zijn collega's dat ze bij boerenprotesten moeten optreden tegen mensen uit de eigen gemeenschap.

Tegelijkertijd waarschuwt hij dat de politie vaker zal gaan proberen trekkers in beslag te nemen. "Zolang boeren hun tractoren inzetten voor andere dingen dan waar ze voor bedoeld zijn, moeten ze maar voelen dat ze daardoor ook hun bedrijfsmiddelen moeten missen."

De familie van de jongen die werd beschoten overweegt nog aangifte te doen tegen de politie. Bestuurder Jouke Hospes zei eerder dat hij op het moment dat er werd geschoten juist wegreed van het protest. Volgens Veldhuis vergoedt de politie de schade aan zijn ruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl