Demonstratie voor vrijlating van de gearresteerde tiener
NOS NieuwsAangepast

Beschoten boerenzoon: 'Ik wil van politie weten waarom ze dit gedaan hebben'

De 16-jarige boerenzoon die dinsdagavond door de politie werd beschoten bij het boerenprotest in Heerenveen, zegt dat hij werd beschoten toen hij probeerde om met zijn tractor langs de politie te rijden. Jouke Hospes uit het Friese Akkrum zegt in een interview met Omrop Fryslân dat hij besloot langs de politieblokkade te rijden omdat hij de stoet trekkers volgde die ook om de politiewagens heen reden.

Beelden van het incident tonen een rode trekker die langs de politieauto's rijdt, waarop de agenten ter plaatse hun wapens trekken. Er zijn twee schoten te horen. Op de vraag wat er daarvoor gebeurde, zegt Hospes: "De sfeer was gezellig. Er was echt niets aan de hand. Dus ik wil weten van die agent waarom hij dit heeft gedaan, want het had verkeerd kunnen aflopen. Ik had wel dood kunnen zijn."

De politie heeft nog geen toelichting gegeven op het incident, ondanks herhaaldelijk aandringen van de NOS. Een woordvoerder zegt niets te mogen zeggen omdat het Openbaar Ministerie het woord voert. Een OM-woordvoerder kan niks zeggen zolang het onderzoek nog loopt.

Een compilatie van beelden van het incident:

Politie schiet gericht op trekker bij Heerenveen

Jouke werd kort na het incident aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en meegenomen naar het politiebureau. De politie meldde later op Twitter dat een tractorbestuurder probeerde in te rijden op agenten bij de politieblokkade. Drie personen werden opgepakt, maar zijn inmiddels weer vrij.

De jongen geeft zijn versie van het verhaal in het interview met Omrop Fryslân. Na het vertrek bij het distributiecentrum op een industrieterrein in Heerenveen, dat dinsdagavond enige tijd werd geblokkeerd, reden de trekkers door Heerenveen naar het Thialfstadion. "Daar was het ook gezellig, maar op een bepaald moment wilden we naar de McDonald's. Een rondje door Heerenveen."

Hospes zat achteraan de stoet met trekkers, toen ze bij de oprit van de snelweg twee politieauto's tegenkwamen. "Al die andere trekkers reden eromheen. Ik bleef alleen over. Ik wilde er toen ook langs. Ik wilde rustig de andere kant op rijden", zegt hij.

"Dat zie je ook op het filmpje, dat ik wegrijd. Toen ik weg was, hoorde ik een doffe knal en bleek dat er geschoten was. Eerst dacht ik aan rubberen kogels, maar toen ik in Oudehaske uitstapte om te zien wat er gebeurd was, zat er een groot gat in de trekker." Even later werd hij aangehouden.

Hospes werd verdacht van poging tot doodslag, maar na nader onderzoek zegt het OM dat daarvan geen sprake meer is. Gisteren is hij uit de gevangenis vrijgelaten. Hij blijft nog wel verdachte, maar hoe de verdenking nu luidt wil het OM nog niet zeggen.

"Het gaat vrij goed met me, maar het is een dubbel gevoel. Je bent vrij, maar er heeft wel iemand op je geschoten. Ik wil ook weten van de politie waarom ze dit gedaan hebben", zegt Hospes. "De vraag is wat er nu allemaal precies is gebeurd. Je kunt op het filmpje zien dat ik niets verkeerd doe."

Ook twee mannen van 34 en 46 die werden opgepakt zijn gisteravond vrijgelaten. Geen van hen wordt nog verdacht van poging tot doodslag. Uit het onderzoek moet blijken of ze ergens anders voor zullen worden vervolgd.

De stikstofprotesten worden met de dag grimmiger. Hoe zijn we hier beland? Een tijdlijn.

Van rechterlijke uitspraak tot grimmige protesten, tijdlijn van de stikstofcrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl