Boeren met trekkers bij het politiebureau in Leeuwarden
NOS NieuwsAangepast

Drietal trekkerprotest Heerenveen vrijgelaten en niet meer verdacht van poging doodslag

Twee mannen en een jongen die gisteravond bij een trekkerprotest op de A32 bij Heerenveen zijn opgepakt, zijn vrijgelaten. Ze werden verdacht van poging tot doodslag, maar na nader onderzoek zegt het OM dat daarvan geen sprake meer is.

De mannen van 46 en 34 jaar oud, en een 16-jarige jongen, blijven wel verdachte, maar het OM zegt niet hoe de verdenking nu luidt. Als het hele onderzoek is afgerond, bepaalt de officier van justitie of het drietal wordt vervolgd.

Bij het incident heeft de politie gericht geschoten op een trekker en waarschuwingsschoten gelost. Het Friese korps heeft op Twitter gemeld dat een tractorbestuurder probeerde in te rijden op agenten bij de politieblokkade.

De 46-jarige man is afkomstig uit de gemeente Opsterland. De twee andere arrestanten zijn afkomstig uit de gemeente Heerenveen.

Bekijk hier beelden van het schietincident:

Politie schiet gericht op trekker bij Heerenveen

Op videobeelden op sociale media is te zien dat een rode trekker langs de politieblokkade rijdt. Vervolgens richten agenten hun vuurwapens op de rijdende tractor en zijn er twee schoten te horen. De rijksrecherche onderzoekt de zaak, zoals verplicht is als agenten hun dienstwapens gebruiken.

Trek niet te snel conclusies op basis van de video's, die oproep doet minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz op sociale media:

Een groep boeren heeft vandaag met trekkers bij het politiebureau van Leeuwarden de vrijlating van de 16-jarige jongen geëist. Diverse media melden dat de jongen de trekker bestuurde die is beschoten. Aan het eind van de middag vertrokken de activisten bij het politiebureau. Dat gebeurde op verzoek van de familie van de verdachte.

Moeder: hij wilde eromheen

De moeder van de 16-jarige heeft tegen het AD gezegd dat haar zoon onschuldig is. "Hij wilde eromheen rijden, over het talud. Ik begrijp niet waarom ze op de trekker geschoten hebben (...) hij had wel dood kunnen zijn."

De politie Fryslan roept op geen beelden van het incident of persoonsgegevens te delen van agenten die betrokken zijn bij het incident. "Er verschijnen berichten die erg intimiderend en bedreigend zijn."

Sympathisanten bij het politiebureau Leeuwarden eisen de vrijlating van de 16-jarige jongen:

Boeren eisen vrijlating van 16-jarige Jouke: 'Schieten is een laatste redmiddel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl