NOS NieuwsAangepast

Familie boerenzoon Jouke (16) doet toch nog geen aangifte tegen agent die schoot

De familie van boerenzoon Jouke Hospes (16) doet toch nog geen aangifte tegen de agent die dinsdagavond bij het boerenprotest in Heerenveen op Joukes trekker schoot. Eerder vanochtend zei de familie tegen persbureau ANP dat er aangifte gedaan zou worden, wat hun advocaat bevestigde.

Maar de familie wacht nu een gesprek af met de rijksrecherche. "Morgen hebben we een afspraak, dat gaat even voor", zegt vader Jan Hospes uit Akkrum in Friesland. "Het heeft op dit moment geen meerwaarde om aangifte te doen, omdat er onderzoek gedaan wordt. En wij willen ook wel even rust."

De familie is vanochtend niet op het politiebureau geweest, zegt Hospes terwijl hij aan het werk is op zijn melkveehouderij. Met de familie gaat het redelijk. "Jouke gaat ook goed, die is achter aan het maaien."

Joukes moeder vond het logisch om aangifte te doen, zei ze tegen het ANP. "Er is op mijn kind geschoten, zo simpel is dat." Jouke wil weten waarom hij werd beschoten. De agent die schoot, zit ziek thuis. "Hij heeft ook niet gewild dat Jouke gewond had kunnen raken of erger", zegt de hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Noord-Nederland Veldhuis.

Schadevergoeding

In een interview met Omrop Fryslân zei Jouke gisteren dat hij besloot langs de politieblokkade te rijden omdat hij de stoet trekkers volgde die ook om de politiewagens heen reed. "De vraag is wat er nu allemaal precies is gebeurd."

Advocaat Sworn gaat proberen de schade te verhalen voor het vastzitten op het politiebureau. "Als iemand ten onrechte heeft vastgezeten, zijn er mogelijkheden om schadevergoeding aan te vragen. Dat zal in deze zaak ook gebeuren." Het is wel een kwestie van maanden voordat dat verzoek ingediend en behandeld is.

Jouke werd dinsdag aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Woensdag liet het OM die verdenking varen en kwam hij vrij. Gisteren kwam het OM tot de conclusie dat de jongen niets strafbaars gedaan heeft en dat hij niet vervolgd wordt.

Ook twee anderen die dinsdag bij Heerenveen waren opgepakt, werden later vrijgelaten. Ook zij worden niet meer verdacht van poging tot doodslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl