Woensdag: boeren bij het politiebureau in Leeuwarden voeren actie voor de vrijlating van de 16-jarige jongen
NOS NieuwsAangepast

16-jarige Jouke niet vervolgd voor trekkersprotest Heerenveen

De 16-jarige Jouke wiens trekker werd beschoten door de politie bij een protest in Heerenveen wordt niet vervolgd. Er ligt geen verdenking meer tegen de jongen, meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

De jongen werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Gisteren liet het OM die verdenking al varen en kwam hij vrij, maar bleef hij verdachte. Inmiddels is het OM tot de conclusie gekomen dat de jongen niets strafbaars gedaan heeft.

Tijdens het protest werden ook twee anderen aangehouden: mannen van 46 en 34 jaar oud. Ook zij kwamen gisteren vrij toen het OM de verdenking van poging tot doodslag liet vallen. Het onderzoek tegen hen loopt nog wel. Mogelijk worden zij dus later wel vervolgd, al is niet bekend hoe de verdenking tegen hen luidt.

Het onderzoek van de rijksrecherche naar het gericht schieten door de politie op de trekker van de 16-jarige jongen loopt ook nog. Er kunnen dus nog geen conclusies over het politieoptreden verbonden worden aan het feit dat de jongen nergens meer van wordt verdacht.

Politiechef betreurt schietincident

Hoofdcommissaris Gery Veldhuis van de politie Noord-Nederland zegt tegen Omrop Fryslân dat het schietincident zijn sporen heeft nagelaten bij de betrokken agenten en de rest van de organisatie. "Niemand van ons zit erop te wachten te moeten schieten op een lid van onze samenleving voor wie wij geacht worden ons in te zetten."

Inhoudelijk wil hij niet op de zaak ingaan. "Dat kan ook niet. De zaak ligt bij de rijksrecherche."

Toch wil hij er nog wel wat over kwijt: "Iedereen kan er wat van vinden, ook na filmpjes op sociale media. Maar als mijn mensen optreden, wordt dat netjes onderzocht door de rijksrecherche. Zo gaat dat in een rechtsstaat."

In gesprek

Over de beelden die rondgaan op sociale media zegt hij: "Ik zie een zeer betreurenswaardige situatie waarbij achteraf bleek dat een 16-jarige jongen het gevaar heeft gelopen het leven te laten. Dat is wel wat ik zie. En dat betreur ik geweldig. En wat ik ook geweldig betreur is dat één van mijn medewerkers zich in de situatie heeft gevoeld dat-ie meende dat te moeten doen. Al dan niet terecht, daarover kan ik niets zeggen."

De jongen in de trekker, Jouke, heeft aangegeven graag in gesprek te gaan met de betrokken agent. Dat gesprek gaat er komen, is inmiddels duidelijk. Veldhuis had de betrokken agent gevraagd met de jongen in gesprek te gaan. "Want ik denk dat het voor mijn medewerker goed is om naar Jouke te luisteren, maar ook dat het goed is voor Jouke om eens naar mijn medewerker te luisteren."

Beelden van het politieoptreden in Heerenveen waarbij gericht werd geschoten op een trekker:

Politie schiet gericht op trekker bij Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl