Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Britse media: vertrek Johnson aanstaande

Meerdere Britse media melden dat Boris Johnson binnen enkele uren zijn vertrek zal bekendmaken. Het zou zijn plan zijn aan te blijven als premier tot de Conservatieve Partij deze zomer een opvolger heeft benoemd.

Het bericht volgt nadat een stroom van bewindslieden hun vertrouwen opzegde in Johnson. Dat hield vanochtend vroeg aan met het vertrek van onder anderen Damian Hinds en Brandon Lewis, ministers voor Veiligheid en voor Noord-Ierland. Later volgde de nieuwe minister Donelan van Onderwijs, die nog geen twee dagen geleden was aangetreden. Ook meerdere staatssecretarissen stapten op.

Lewis zegt "dat er geen weg meer terug is" en "dat het land beter verdient". De afgelopen dag namen al tientallen mensen ontslag en dat waren in toenemende mate ook mensen op hoge posities. Ondanks die toenemende druk bleef de premier echter vasthouden aan de macht.

Minister Zahawi, net benoemd na het vertrek van zijn voorganger Sunak dinsdag, noemde de situatie ook onhoudbaar en riep Johnson op te vertrekken. Defensieminister Wallace zei dat hij in zijn positie op zijn post moest blijven maar dat er wel een procedure gestart kan worden om Johnson te dwingen te vertrekken.

Na een reeks schandalen, waaronder 'partygate', hebben inmiddels binnen 48 uur meer dan vijftig regeringsleden gezegd op te stappen omdat ze het vertrouwen in de integriteit van Johnson verloren zijn, volgens de BBC een record. In totaal bestaat de Britse regering uit ongeveer 160 ministers, onderministers, staatssecretarissen en ministeriële assistenten.

Critici nemen Johnson de benoeming in februari kwalijk van een partijlid dat werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Ondanks klachten kreeg deze Chris Pincher toch een vertrouwenspost. Hoewel Johnson eerder een stemming binnen zijn partij overleefde over 'partygate', waarbij in zijn ambtswoning feestjes werden georganiseerd ondanks de coronaregels, was deze benoeming voor velen de druppel.

Gisteravond laat zegde ook Suella Braverman, de belangrijkste juridische adviseur van de Britse regering, haar vertrouwen op in Johnson. De reeks begon dinsdagavond met het vertrek van de prominente ministers Sunak (Financiën) en Javid (Volksgezondheid). Minister van Huisvesting en partijprominent Michael Gove was ook zeer kritisch op Johnson. Hij werd woensdagavond door de premier de laan uitgestuurd.

Braverman, tot gisteren bekend als een bondgenoot van Johnson, blijft wel aan. Naar eigen zeggen omdat het haar plicht is om haar werk voort te zetten. Tegelijkertijd liet ze wel weten dat ze zich verkiesbaar wil stellen als er een verkiezing zou komen voor leiderschap van de Conservatieve Partij.

Johnson weigerde tot dusver te vertrekken en zei dat hij "een kolossaal mandaat om door te blijven gaan" heeft gekregen van stemmers. Vorige maand werd een vertrouwensstemming gehouden. Die overleefde Johnson ternauwernood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl