NOS NieuwsAangepast

Meer Britse bewindslieden weg vanwege gebrek aan vertrouwen in Johnson

In het Verenigd Koninkrijk hebben verschillende staatssecretarissen hun ontslag ingediend. Net als de ministers van Financiën en Volksgezondheid, die gisteren opstapten, hebben ze geen vertrouwen meer in premier Johnson nadat hij weer op een onwaarheid was betrapt.

Johnson benoemde in februari een partijlid op een vertrouwenspost van wie hij wist dat hij van seksueel wangedrag was beschuldigd. Johnson ontkende dat eerst, maar gaf het toe toen hij niet anders meer kon. Een van de bewindslieden die opstapt, staatssecretaris Quince van Kinderen en Gezinnen, noemt die "onjuistheid" in zijn ontslagbrief als reden voor zijn terugtreden. Staatssecretaris Glen van Financiën zegt dat hij zijn vertrouwen in de leiderschapskwaliteiten van Johnson "volledig" heeft verloren.

De toekomst van Johnson hing al aan een zijden draadje, nadat de ministers Sunak van Financiën en Javid van Volksgezondheid waren opgestapt. Na het zoveelste schandaal kwamen zij tot de conclusie dat Johnson ongeschikt is om de regering te leiden. Ook meer dan tien minder prominente leden van de Conservatieve Partij stopten met hun werk voor premier Johnson.

Britse kranten waren vanochtend vrijwel unaniem in hun oordeel over Johnson:

Premier Johnson op voorpagina alle Britse kranten

De commentaren in de Britse kranten waren vanmorgen vernietigend voor de premier. De conservatieve krant The Times schrijft dat Johnsons "herhaalde oneerlijkheid" voor een effectief bestuur uiterst ondermijnend is. "Elke dag die hij aanblijft, vergroot het gevoel van chaos", schrijft de krant. "Het is in het belang van het land dat hij weggaat."

Uit een opiniepeiling van het marktonderzoeksbureau YouGov blijkt dat 69 procent van de Britten er net zo over denkt. 54 procent van de kiezers die in 2019 op de Conservatieven stemden, vindt dat ook.

Johnson zelf wordt vandaag opnieuw aan de tand gevoeld bij het wekelijkse vragenuur in het Lagerhuis. Daar wordt hem ongetwijfeld gevraagd of hij nog kan aanblijven. Daarna moet hij voor een parlementaire commissie verschijnen die hem vragen zal stellen over zijn integriteit.

Johnson lijkt vastbesloten om op zijn post te blijven. "Om mij uit Downing Street te krijgen, heb je een vlammenwerper nodig", zou hij hebben gezegd.

Johnson heeft onmiddellijk na het vertrek van Sunak en Javid opvolgers aangesteld. Ook heeft hij nog altijd de steun van andere prominente leden van zijn kabinet, zoals minister van Buitenlandse Zaken Truss, minister van Defensie Wallace en minister Gove van Huisvesting.

Vertrouwensstemming

Johnson overleefde vorige maand een vertrouwensstemming in zijn partij. Daarmee leek hij voor minimaal een jaar veilig voor aanvallen op zijn positie uit eigen kring, omdat zo'n stemming maar eens per jaar kan worden gehouden.

Zo zag die stemming er vorige maand uit:

Boris Johnson overleeft vertrouwensstemming eigen partij

Britse media schrijven nu dat die regel mogelijk wordt aangepast. Tegenstanders van Johnson zouden zich kandidaat willen stellen voor het partijcomité dat over de regels gaat. De verkiezingen voor dat comité worden mogelijk volgende week al gehouden. De regel over het houden van een vertrouwensstemming kunnen daarna worden veranderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl