Premier Johnson bij 10 Downing Street
NOS NieuwsAangepast

Druk op Johnson loopt op: steeds meer kabinetsleden zeggen vertrouwen op

De Britse premier Johnson heeft gisteren aan het eind van de middag nogmaals benadrukt dat hij niet opstapt. "Het laatste dat dit land kan gebruiken is verkiezingen", zei hij. Intussen loopt de druk op hem steeds verder op, met meer en meer leden van het kabinet en andere vertrouwelingen die het vertrouwen in hem opzeggen.

De vraag is of de Conservatieve Partij Johnson nog ruimte blijft geven. Hij overleefde vorige maand een vertrouwensstemming en de regels schrijven voor dat zo'n stemming maar eens per jaar mag plaatsvinden. Er gingen verhalen dat de regels zouden worden aangepast om toch weer een stemming mogelijk te maken, maar daar is in ieder geval deze week geen sprake van.

Het zogeheten 1922 Committee, dat zulke stemmingen organiseert, heeft besloten een nieuw uitvoerend bestuur aan te stellen. Dat gebeurt komende maandag. Dat nieuwe bestuur zal vervolgens bepalen of de regels worden aangepast. Op korte termijn kan dus alleen Johnson zelf bepalen of hij op zijn post blijft.

Minister Gove ontslagen

Gisteravond laat werd duidelijk dat Johnson partijprominent en minister Gove heeft ontslagen. Zowel de BBC als The Telegraph meldt het ontslag van de minister van Huisvesting. Gove zou eerder op de avond hebben gezegd tegen de premier dat hij volgens hem moet opstappen.

Twee leden van Johnsons kernkabinet en een staatssecretaris stapten dinsdag al op omdat ze het vertrouwen in de integriteit van Johnson verloren zijn. Gisteren volgden zeker zes staatssecretarissen en er komen voortdurend namen bij. In totaal hebben nu meer dan veertig regeringsleden, van ministers, tot assistenten en gezanten, gezegd op te stappen.

Britse media melden dat er een delegatie van ministers naar Johnson toe wil gaan om hem op het hart te drukken de eer aan zichzelf te houden, anders stappen ze in elk geval zelf op.

Benoeming partijgenoot

Johnson benoemde in februari een partijlid op een vertrouwenspost van wie hij wist dat hij van seksueel wangedrag was beschuldigd. Johnson ontkende dat eerst, maar gaf het toe toen hij niet anders meer kon.

Bekijk hier hoe Johnson zich verdedigt in het Lagerhuis:

Johnson verdedigt zich in het parlement

In het vragenuur ging het er fel aan toe. Een Schots Kamerlid vergeleek Johnson vanwege alle vertrekkende bewindslieden met de Zwarte Ridder uit Monty Python-film The Holy Grail, die stug doorvecht nadat eerst zijn armen en daarna zijn benen zijn afgehakt.

Oppositieleider Keir Starmer van Labour zei dat Johnson alleen nog door zijn "corrupte" Conservatieve Partij in het zadel wordt gehouden. Hij noemde Johnsons regering een zinkend schip en vergeleek het opzeggen van het vertrouwen door partijgenoten van Johnson met ratten die dat schip verlaten.

Johnson kreeg ook kritiek uit eigen kring. Een Conservatief Lagerhuislid die eerder om zijn ontslag had gevraagd, zei hem dat Johnson het belang van het land boven dat van hemzelf moest stellen en de eer aan zichzelf moest houden. "Ik ben het daar totaal mee oneens", zei Johnson.

Aanvallen van de oppositie pareerde hij met beschuldigingen aan het adres van Labour en opmerkingen over een belastingverlaging die de Britse burgers honderden ponden per jaar moet opleveren.

Voormalig minister Javid van Gezondheid stapte dinsdag al op. Hij legde na het vragenuur in het Lagerhuis een verklaring af waarin hij zijn partijgenoten vroeg een keuze te maken.

Er komt een moment dat mensen genoeg is genoeg moeten zeggen, zei hij. "Dat moment is nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl