De woning in Hedel van twee oud-medewerkers van het fruitbedrijf, na de brandstichting in november 2020
NOS Nieuws

Dreig-sms'jes en beschietingen: Ali G. voor rechter om terreur fruithandel Hedel

Twee jaar lang werd fruitbedrijf De Groot uit Hedel eerst afgeperst en later geteisterd door aanslagen. Vandaag staat het vermoedelijke brein achter dit geweld voor de rechter.

Bijna twintig incidenten zijn er geweest, tussen januari 2020 en juni 2021. (Oud-)werknemers van het bedrijf kregen thuis te maken met beschietingen en vuurwerkbommen. Er werd brand gesticht of een handgranaat voor de deur gelegd.

De politie arresteerde zo'n 25 verdachten, vooral uitvoerders van aanslagen. Een deel van hen is al veroordeeld, een ander deel moet nog voor de rechter komen.

De komende dagen staat de vermoedelijke opdrachtgever terecht: de 37-jarige Ali G. uit Bussum. Zijn halfbroer, die hem zou hebben geholpen, kreeg eerder al tien jaar cel.

Nachtmerrie

De nachtmerrie voor de werknemers van De Groot begon in de zomer van 2019, toen ze een partij cocaïne vonden tussen de bananen. Iets dat overigens wel vaker gebeurde bij het bedrijf, zo vertelde een leidinggevende begin dat jaar nog tegen de NOS.

Deze keer ging het om maar liefst 400 kilo met een straatwaarde van 30 miljoen euro. De Groot seinde de politie in, die de drugs zoals gebruikelijk ophaalde en vernietigde.

Nog geen week later kreeg de directie de eerste dreig-sms'jes: "Wij stellen jullie aansprakelijk voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen euro." Er werd gedreigd een medewerker te liquideren als er niet werd betaald.

Blunder

De sms'jes zouden afkomstig zijn van Ali G., in het verleden wel eens veroordeeld voor oplichting maar verder een onbekende. Of hij daadwerkelijk de eigenaar was van de onderschepte coke is zeer de vraag. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij de cocaïnevangst alleen maar heeft aangegrepen om De Groot af te kunnen persen.

Het fruitbedrijf peinsde er niet over te betalen en schakelde de politie in. Het leidde tot de aanhouding van G. en enkele andere verdachten. Maar toen beging het Openbaar Ministerie een kapitale blunder. Eind 2019 stopte het OM per ongeluk een lijst met 300 namen en adressen van werknemers van De Groot in het dossier.

Vervelend maar geen ramp, was aanvankelijk nog de gedachte. "Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat er mensen direct gevaar liepen, en ook nu is dat niet het geval", aldus het OM destijds.

Terreurcampagne

Wie de lijst ook in handen kreeg, was hoofdverdachte Ali G., in zijn cel. Volgens het OM heeft hij de lijst stiekem gekopieerd en mensen buiten de gevangenis opdracht gegeven om aanslagen te plegen op de genoemde adressen.

Vanaf dat moment begon een ware terreurcampagne. In januari 2020 legde iemand een handgranaat voor de deur bij een werknemer van De Groot. Dat die granaat niet ontplofte lijkt een gelukje: op bewakingsbeelden was te zien hoe de dader hard wegrende met de handen over zijn oren.

Handgranaat gevonden in Kerkdriel in januari 2020

Er volgden meer aanslagen op privéadressen van De Groot-medewerkers. Vaak 's nachts, als de bewoners lagen te slapen. Meerdere keren waren er kleine kinderen in huis toen er brand werd gesticht.

Soms vonden de aanslagen op klaarlichte dag plaats. Zo vloog op een ochtend in juni 2020 een kogel door een voordeur in Kerkdriel en ging er diezelfde middag een door een ruit bij een ander huis in het dorp.

De politie zag zich genoodzaakt een enorme beveiligingsoperatie op te tuigen. Iedereen op de lijst kon doelwit zijn. Dat bij sommige werknemers zwaarbewapende agenten voor de deur stonden, zorgde niet altijd voor een geruster gevoel in de buurt.

De eerstvolgende aanslag zal een leven kosten.

Afperser in een sms-bericht

In de herfst van 2020 volgde een nieuwe reeks aanslagen, met als heftigste incident een brandbom door het raam van een huis in Hedel. De bewoners moesten uit het raam springen om aan de vlammenzee te ontkomen. Het huis brandde volledig af.

De afpersers stuurden nieuwe dreig-sms'jes: "De aanslagen zullen vanaf nu serieuzer worden", stond in een van de berichten. "Het zal erger zijn dan Hedel", werd er gedreigd. "De eerstvolgende aanslag zal een leven kosten." Het geldbedrag dat de afpersers wilden zien van De Groot liep op tot 2,5 miljoen euro.

Undercover

De politie pakte met regelmaat nieuwe verdachten op en zette zelfs een succesvolle undercoveractie op touw. Ook de eerder vrijgelaten hoofdverdachte Ali G. werd opnieuw gearresteerd. Toch hielden de aanslagen ook na zijn arrestatie niet op. Het OM vermoedt dat hij vanuit de gevangenis is doorgegaan met het regelen van mensen voor weer nieuwe aanslagen.

De laatste reeks incidenten dateert van mei en juni vorig jaar, toen er een reeks beschietingen van huizen was in de Bommelerwaard. Het gebied rond fruitbedrijf De Groot werd tijdelijk uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied, zodat de politie preventief kon fouilleren.

Impact

Hoewel er sindsdien geen nieuwe incidenten meer zijn geweest, is de dreiging zeker niet verdwenen. Nog altijd worden er mensen beveiligd. Hoofdverdachte Ali G. zat al op een gevangenisafdeling met extra toezicht, maar werd onlangs overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, kennelijk omdat hij opnieuw een gevaar vormde.

De impact op de medewerkers van De Groot is gigantisch, schetste de officier van justitie eerder al in de rechtszaal. "De verdachten hebben onrust, angst, radeloosheid en woede veroorzaakt. Het laat zich nauwelijks in woorden uitdrukken welk leed de directie, familieleden en medewerkers van het fruitbedrijf is aangedaan."

Vandaag en morgen wordt de zaak tegen Ali G. behandeld, woensdag volgt een strafeis. Vanaf 5 juli staat nog een laatste reeks vermoedelijke uitvoerders terecht, voor de incidenten die zijn gepleegd in 2021.

Omroep Gelderland maakte eerder deze documentaire over de zaak:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl