NOS Wielrennen

Markus volgt Pieters op als Nederlands kampioen op de weg: 'Hoop dat ze trots is'

Markus sprint naar Nederlandse wegtitel op VAM-berg

Riejanne Markus is op de VAM-berg Nederlands kampioen op de weg geworden. De Jumbo-Visma-renster versloeg medevluchter Shirin van Anrooij in de sprint. Ze bleven de jagende groep met titelfavorieten nipt voor.

Markus, die woensdag tweede werd in de tijdrit, en Van Anrooij (Trek) reden op tien kilometer van de finish weg uit de groep met titelfavorieten. Meer dan een kleine halve minuut kregen ze niet. Maar de achtervolging die in de laatste kilometers en op de laatste beklimming van de VAM-berg werd ingezet, was onvoldoende.

Lorena Wiebes (Team DSM), die sterk reed en op de VAM-berg steeds attent voorin zat, was de snelste van de achtervolgers en eindigde op zeven seconden als derde. Marianne Vos (Jumbo-Visma), die lang in een ontsnapping zat, werd vierde.

Markus volgt de van een harde crash herstellende Amy Pieters op als nationaal kampioen. "Heel bijzonder. Vorig jaar vierde ik het samen met Amy de dag na de koers en nu mis ik haar al heel het jaar naast me in de koers", zei Markus na afloop. "Ik denk heel veel aan haar. Ik hoop dat ik haar een beetje recht kan doen met de trui en dat ze trots op mij is."

Acht keer over VAM-berg

De rensters moesten 124,5 kilometer afleggen, waarin zij acht keer in tweevoud de VAM-berg over moesten. De klim in het verder vlakke parcours bestond uit twee zeer pittige delen. Het eerste deel 500 meter lang met gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent (maximaal 24%), het tweede deel 200 meter lang met gemiddeld 12 procent (maximaal 16%).

Op ruim zestig kilometer van de streep brak de wedstrijd open en viel het peloton - met drie beklimmingen van de VAM-berg in de benen - her en der uit elkaar. Jumbo-Visma leek even verrast en moest even met alle hens aan dek een klein gaatje dichtrijden.

ANP
Shirin van Anrooij, Riejanne Markus en Lorena Wiebes op het podium

Vanaf dat moment was het opletten geblazen, iedere aanval kon wel eens de beslissende zijn. Lucinda Brand, die dinsdag in de allerlaatste bocht de Ronde van Zwitserland won, en Ellen van Dijk, die woensdag de nationale tijdrittitel veroverde, plaatsten aanvalletjes en waren scherp bij andere demarrages. Vastberaden mee te zitten in een ontsnapping. Maar dat lukte niet.

Een groepje van acht rensters, zonder echte favorieten, kreeg een halve minuut de ruimte. Tot Demi Vollering (SD Worx), gebrand om de nationale titel te winnen voor ploeggenoot Pieters, op eigen kracht ernaartoe reed, waarna voorin een grote groep favorieten samenkwam. Even bijkomen van een hectische twintig kilometer? Niet voor Marianne Vos.

De viervoudig Nederlands kampioene reed op het vlakke deel van het parcours op veertig kilometer van de finish zomaar weg. Niemand die erachteraan ging. Met een solo van zo'n 35 kilometer voor de wielen gaf het uitgedunde peloton niet meer prijs dan zo'n 45 seconden. Ze lieten Vos zwemmen.

  • ANP
    Marianne Vos in de ontsnapping
  • ANP
    Vollering met de tong uit de mond op de VAM-berg

Twee rondjes voor het einde openden Team DSM (voor Wiebes), SD Worx (voor Vollering) en Trek de jacht op Vos. Enkele kilometers van de streep rekenden ze Vos in en een tiental kilometers vol aanvallen volgden.

Favorieten Wiebes, Vollering, Van Dijk, Brand en toch weer even Vos lieten zich voorin zien, sprongen steeds mee, azend op de beslissende ontsnapping, maar die kwam niet. Geen van hen zat mee toen Van Anrooij en Markus in de laatste tien kilometer wel wegreden en een kleine halve minuut kregen.

Met nog negen seconden voorsprong begonnen ze aan de laatste klim de VAM-berg op. En dat bleek genoeg om weg te blijven. Van Anrooij begon vroeg met de eindsprint. Iets te vroeg, want Markus ging eroverheen en reed naar de nationale titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl