ANP
NOS WielrennenAangepast

Crowdfunding voor Amy Pieters, terwijl NK stilstaat bij uittredend kampioene

Bij de NK wielrennen gaat het vandaag niet zozeer over welke rensters er wel bij zijn, maar meer over wie er niet bij is: Amy Pieters. De organisatie stond voor de start stil bij de uittredend kampioene, die door een zware val een half jaar geleden haar titel niet kan verdedigen.

Voor Pieters' ploeggenoten Demi Vollering, Lonneke Uneken en Chantal Van den Broek-Blaak is het een beladen NK. "Als je dan vanochtend wakker wordt, besef je wel dat het een moeilijke dag gaat worden", zei Blaak, die het even moeilijk had tijdens het eerbetoon. "Het is heel heftig."

Team SD Worx is erop gebrand de nationale titel in de ploeg te houden. "We willen dit super graag", zei Vollering. "Als we het af kunnen maken hier vandaag, dat gaat zo mooi zijn."

Eerbetoon aan Pieters voor start NK: 'Koersen met Amy in ons hart'

Tijdens het eerbetoon vooraf werd ook een eerste cheque overhandigd voor een speciale crowdfunding-actie om de kosten van Pieters' herstel te financieren. Er is, mede door haar ploeg SD Worx, een fonds opgericht.

"Wij zijn begaan met haar. We willen op alle manieren een steentje bijdragen", aldus SD Worx-manager Danny Stam.

Uitkeren kan jaren duren

En een steentje bijdragen blijkt nodig, gelet op het lange revalidatietraject dat haar te wachten staat en de kosten die ermee gemoeid zijn. Stam: "Soms zijn er behandelingen die niet vergoed worden, maar misschien wel aanslaan. En er wordt door verzekeringen vaak pas achteraf vergoed."

Met andere woorden: voorlopig is het aan de familie van Pieters om voor de volledige kosten op te draaien. Waarbij het soms wel vier of vijf jaar kan duren voordat verzekeringen overgaan tot het uitkeren van een bedrag, als dat al gebeurt.

Bekijk hieronder een uitgebreide reportage van verslaggever Steven Dalebout, die afgelopen zondag bij Amy Pieters op bezoek was.

In stapjes gaat Amy Pieters vooruit, 'maar het heeft een lange tijd nodig'

De familie reageert dankbaar op alle initiatieven. Vader Peter Pieters: "De meiden die met haar begaan zijn, zeggen nu: we moeten wat voor haar doen, omdat Amy altijd voor ons klaarstond. Dat is een heel mooi gebaar."

'Trui binnen de ploeg houden'

SD Worx zal vandaag nog meer dan anders voor Pieters rijden. "We missen Amy natuurlijk. Het is een groot doel om de trui binnen het team te houden", zegt Demi Vollering, die voor het eerst sinds 22 mei weer in actie komt.

"We hebben maar een klein team, we rijden slechts met z'n drieën, maar Lonneke Uneken is in goede vorm. En we hebben Chantal Blaak ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl