NOS Wielrennen

Geëmotioneerde Vollering denkt na tweede plaats aan Pieters: 'Je mist haar met alles'

Terwijl Annemiek van Vleuten in het Vlaamse Ninove haar verrassende sprintzege vierde, werd de geëmotioneerde Demi Vollering getroost door haar ploeggenoten.

In Omloop Het Nieuwsblad kwam Vollering tekort in de sprint tegen de taaie Van Vleuten, terwijl ze de voorjaarskoers dolgraag had willen winnen als eerbetoon aan haar ploeggenote Amy Pieters, die nog altijd in coma ligt.

"We hadden vandaag natuurlijk heel graag willen winnen voor Amy. Je mist haar gewoon heel erg. Je mist haar met alles", vertelde Vollering met tranen in haar ogen.

Vollering: 'Hadden willen winnen voor Amy, missen haar heel erg, met alles'

Al sinds de start van het wielerseizoen is het peloton in gedachten bij Nederlands kampioene Pieters, die in december in coma belandde na een trainingsongeval in Spanje.

In de Wielerweek van Valencia reed Van Vleuten de slotrit met een handgeschreven boodschap op de mouw van haar leiderstrui: Stay Strong Amy. Met een hartje.

SD Worx reed de Omloop met op de fietsen een speciaal eerbetoon aan Pieters, die vorig jaar nog op het podium stond na haar derde plaats. In 2014 won Pieters de Vlaamse voorjaarskoers.

Het Nederlandse SD Worx had in de finale nog drie ijzers in het vuur, maar Vollering was de enige die een indrukwekkende versnelling van Van Vleuten op de Bosberg kon volgen. Met pijn en moeite: "Het was echt met mijn kleine teen dat ik erbij kon blijven", vertelde Vollering na afloop.

"Het was de hele tijd zij-tegenwind, dus ik kon niet echt in haar wiel zitten om uit de wind te kruipen. Het was nog steeds heel erg afzien in haar wiel."

Binnenharken

In de laatste vlakke kilometers probeerde Van Vleuten haar jongere landgenote te overtuigen om een kopbeurt te doen, maar dat weigerde Vollering. Haar rappe ploeggenote Lotte Kopecky zat namelijk in de achtervolgende groep.

Van Vleuten zag de bui toen eigenlijk al hangen. "Dan weet je dat het lastig gaat worden, met een renster die op papier sneller is én ook nog eens niet overneemt. Om hem dan toch binnen te harken, is wel heel gaaf."

Van Vleuten: 'Ik won de sprint op inhoud, niet op snelheid'

De ervaren Van Vleuten besloot om er een lange sprint van te maken. "Ik sta bekend als iemand die heel veel uren maakt. Als het zwaar is, kom ik daardoor toch het meest fris aan de finish. Daarom ging ik op zeshonderd meter ook al aan. Dan is het een sprint op de inhoud, niet op intrinsieke snelheid", aldus de 39-jarige renster.

Vollering kwam nog wel naast Van Vleuten, maar in de laatste meters stortte ze in. "Heel even dacht ik: het gaat goed. Op de finishstraat moest ik door tegenwind erlangs komen. Maar het lukte niet. Ik zat compleet in de verzuring, was compleet leeg", aldus de 25-jarige renster van SD Worx.

"Toen pas had ik door: wow, het gaat lukken", straalde Van Vleuten na haar zege.

Genieten

Vorige week schreef Van Vleuten al de Wielerweek van Valencia op haar naam. Haar overwinning in de Omloop was de 999ste voor Movistar. Niet lang na het zegegebaar van de Nederlandse, boekte de 41-jarige Alejandro Valverde de duizendste in de Spaanse rittenkoers Gran Camiño. Niet slecht voor de twee renners in Spaanse dienst, die samen tachtig jaar oud zijn.

"Ik denk dat we er beiden nog heel erg van genieten. Hij maakt een feestje van de trainingen en ik denk dat dat ook mijn geheim is", aldus Van Vleuten, die in aanloop naar de Omloop vertelde dat ze nog niet weet of dit haar laatste jaar als wielrenster is. "Winnen is de kers op de taart. Daar doe je het voor, maar het is ook fijn dat je elke dag nog geniet."

Bekijk hier samenvatting van de Omloop voor vrouwen:

Bekijk de samenvatting van Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl