NOS Wielrennen

Taaie Van Vleuten klopt Vollering in de sprint en wint Omloop Het Nieuwsblad

Annemiek van Vleuten heeft de veertiende editie van Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De renster van Movistar reed op de laatste kasseienklim samen met Demi Vollering weg en in de sprint was de 39-jarige Van Vleuten haar jongere landgenote verrassend de baas.

De 25-jarige Vollering, normaal gesproken een betere sprinter dan Van Vleuten, moest genoegen nemen met de tweede plaats. Lorena Wiebes won de sprint om de derde plek van wereldkampioene Elisa Balsamo.

Bekijk de spannende ontknoping:

Van Vleuten is Vollering de baas in Omloop Het Nieuwsblad

Met 128 kilometer, vijf kasseienstroken en negen hellingen is Omloop Het Nieuwsblad ook voor vrouwen de eerste Vlaamse voorjaarskoers van het jaar.

Nadat een zestal vroege vluchters was teruggepakt, reed er op de kasseienweg Haaghoek een sterk viertal weg. Wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk (Trek), vicewereldkampioene Marlen Reusser (SD Worx), klassiekerspecialiste Liane Lippert (DSM) en Anna Henderson (Jumbo-Visma) pakten op weg naar Ninove een voorsprong van een minuut.

Van Vleuten, die zich had voorgenomen om deze rensters in de gaten te houden, miste de slag.

Uitkijken naar finale

Van Vleuten zei voor de koers al uit te kijken naar de finale met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg; een kopie van de oude finale van de Ronde van Vlaanderen, die ze in 2011 voor het eerst won.

Door het kopwerk van de Movistar-ploeg was de voorsprong van de vier koploopsters aan de voet van de Muur gehalveerd. Van Dijk reed sterk omhoog, terwijl Henderson het moeilijk had en moest lossen.

Daarachter reed Van Vleuten samen met Vollering (SD Worx) weg uit de achtervolgende groep. Het Nederlandse duo pikte de geloste Henderson op en sloot aan bij Van Dijk, Lippert en Reusser. Ook Belgisch kampioene Lotte Kopecky (SD Worx) kon nog aansluiten bij het groepje.

Vollering klampt aan

Op de Bosberg, op dertien kilometer van de finish, trok Van Vleuten door. Alleen Vollering kon op de kasseienklim aanklampen bij de flink stoempende olympisch kampioene tijdrijden.

Bekijk de samenvatting:

Bekijk de samenvatting van Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen

Vollering, die in de achtervolgende groep met Kopecky en Reusser nog twee ploeggenoten had zitten, nam op weg naar de finish niet meer over.

Op twee kilometer van de streep probeerde Van Vleuten haar nog over te halen om nog een kopbeurt te doen, maar Vollering gaf geen krimp. "Ik kon niet echt uit de wind zitten in haar wiel, vanwege de zijwind", verklaarde Vollering na de koers.

Lange sprint

In de laatste kilometer besloot Van Vleuten om er maar een lange sprint van te maken. "Misschien kan ik haar verrassen", dacht de ervaren renster. Van Vleuten ging vroeg aan en Vollering kwam ernaast, maar zag in de laatste meters dat ze er niet voorbij kon.

Voor Van Vleuten is het haar tweede zege in de Omloop. In 2020 was ze ook de beste bij de opening van het klassiekerseizoen.

Na haar tweede plaats reageerde Vollering geëmotioneerd. Ze had graag willen winnen voor haar ploeggenote Amy Pieters, die nog in coma ligt. Bekijk de interviews met Van Vleuten, Vollering en Van Dijk:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl