Wout van Aert wint de Omloop
NOS Wielrennen

IJzersterke Van Aert soleert naar eerste zege in Omloop Het Nieuwsblad

Wout van Aert heeft voor het eerst in zijn loopbaan Omloop Het Nieuwsblad gewonnen.

De Belgische topfavoriet was in de eerste Vlaamse kasseienkoers van het jaar duidelijk de sterkste in de finale en rondde de ploegentactiek van Jumbo-Visma knap af. Op de laatste helling van de dag reed hij weg, waarna het uitgedunde peloton hem niet meer terug zag.

Sonny Colbrelli won de sprint om de tweede plaats. Tweevoudig winnaar Greg Van Avermaet eindigde als derde.

Kijk hier naar de laatste meters van Van Aert:

Van Aert soleert naar eerste zege van het jaar in Omloop Het Nieuwsblad

Veel renners reden afgelopen weken al hun eerste wedstrijdkilometers onder Zuid-Europese of Arabische zon, maar voor Van Aert was het zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De Belgische kopman van Jumbo-Visma bereidde zich afgelopen maand met een hoogtestage voor op de klassiekers, in de hoop om ook later in het voorjaar nog goed te zijn.

Met ruim 204 kilometer, negen kasseistroken en dertien hellingen is De Omloop de eerste Vlaamse kasseienkoers van het jaar. "De romantici noemen dit de officiële start van het wielerseizoen", aldus Mike Teunissen voor de traditionele start in het Gentse velodroom 'T Kuipke, waar de renners voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer werden toegejuicht door publiek.

Ogen gericht op Jumbo-Visma

Ondanks dat Van Aert zich dit seizoen nog niet had laten zien op de weg, waren veel ogen gericht op Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie stond met nieuwe aanwinsten Tiesj Benoot en Tosh van der Sande met een sterke ploeg rond de Belgische kopman aan de start.

Al snel kozen zeven renners zonder indrukwekkend palmares voor de aanval. De vroege vluchters reden een voorsprong van ruim acht minuten bijeen, in het peloton controleerde Jumbo-Visma.

Bekijk de samenvatting:

Bekijk de lange samenvatting van Omloop Het Nieuwsblad voor mannen

Met nog 54 kilometer voor de boeg reden de Belgen Florian Vermeersch en Loïc Vliegen op de Wolvenberg weg uit het peloton. Teunissen besloot om alleen in de achtervolging te gaan, maar liet zich snel weer terugzakken. Tijdrijder Stefan Küng maakte de oversteek wel, waarna het drietal aansloot bij de vroege vluchters.

Het gat liep op naar zo'n 50 seconden en in het peloton leidde Jumbo-Visma samen met Ineos (voor kopman Tom Pidcock) de achtervolging.

Benoot rijdt weg

Benoot was daarna de volgende die door Jumbo-Visma werd uitgespeeld. De Belg zorgde met een flinke inspanning op de Berendries (31 kilometer voor de streep) voor een belangrijke schifting. Van Aert kon mee, net als Pidcock en zijn Ineos-ploeggenoot Jhonatan Narváez. Sonny Colbrelli, de winnaar van Parijs-Roubaix, wist in zijn eentje nog de oversteek te maken. Het ijzersterke vijftal vond al snel aansluiting bij de kopgroep.

Bekijk de reactie van Benoot en Van Aert na de koers:

De elf renners reden met een voorsprong van ruim 30 seconden richting de finale met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, totdat Benoot er in zijn eentje tussenuit piepte. Quick-Step, dat bij elke voorjaarskoers met grote ambities aan de start staat, had de slag gemist en leidde de achtervolging in het peloton.

Benoot begon met een voorsprong van een halve minuut aan de Muur, maar vlak na de top van de steile kasseienhelling hadden de favorieten hem al te pakken.

Van Aert op de Muur

Vlak voor de Bosberg, de laatste helling op twaalf kilometer van de finish, plaatste Van Aert een verschroeiende versnelling.

Op het kasseienklimmetje kon niemand het tempo van de sterke Belg volgen en in de laatste vlakke kilometers richting Ninove ontbrak het aan een goede samenwerking in het uitgedunde peloton. Toen Van Aert al 23 seconden binnen was, won Colbrelli het sprintje om de tweede plaats.

Van Aert denkt aan Oekraïne

Voordat Van Aert zijn zege vierde, maakte hij met twee vingers een vredesteken. "Ik wil nog een ding zeggen", zei hij aan het einde van zijn eerste interview.

Van Aert denkt na zege in Omloop aan Oekraïne: 'Koers is bijzaak'

"Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken dat de koers de belangrijkste bijzaak is. Er is een oorlog, veel dichterbij dan je zou willen en dat is gewoon waanzin dat dat nog kan. Voor wat het waard is, wil ik mijn steun betuigen aan alle betrokken mensen en hopen dat het verstand snel zegeviert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl