Annemiek van Vleuten voor de start van de slotrit in de Wielerweek van Valencia.
NOS Wielrennen

Van Vleuten viert eindzege Valencia met boodschap: 'Stay strong Amy'

Annemiek van Vleuten heeft in Spanje de Wielerweek van Valencia gewonnen. In de vierde en laatste etappe kwam haar leidende positie niet in gevaar. Marta Bastianelli sprintte naar de ritzege.

Van Vleuten reed de slotrit met een zelfgeschreven boodschap op de mouw van haar oranje leiderstrui: 'Stay strong Amy'.

Daarmee stak ze haar landgenote Amy Pieters, die eind december zwaar ten val kwam tijdens een trainingsrit in Calpe - niet ver van Valencia - en nog niet is ontwaakt uit haar coma, een hart onder de riem toe.

Op haar andere mouw had Van Vleuten 'Gary' geschreven, waarmee ze verwees naar Movistar-medewerker Garikoitz Baños die een jaar geleden overleed bij een bergongeval.

De slotrit, van Sagunt naar Valencia, was 118 kilometer lang met onderweg één bergje, de Alto de l'Oronet. Grace Brown reed op de klim in haar eentje naar de vluchters Lija Laizane en Danni Shrosbree toe.

De Britse Shrosbree ging echter onderuit en nam Brown mee in haar val. Die achterhaalde de Letse Laizane nogmaals, ging erop en erover, maar werd op 8 kilometer van de meet zelf teruggepakt door het peloton.

Sprintzege

Bastianelli, vorige week ook al winnaar van een minder sterk bezette eendagskoers in Valencia, verwees in de massasprint wereldkampioene Elisa Balsamo (winnares van de eerste rit in de Wielerweek) naar de tweede plek.

Lorena Wiebes, de topsprintster van Team DSM, kwam er niet aan te pas in de sprint en eindigde als negende.

Van Vleuten greep zaterdag de macht met een machtige solo in de derde etappe en reed zo Ellen van Dijk, winnares van de tweede etappe, uit de leiderstrui.

Omdat de moegestreden Brown nog vijf seconden verloor aan de streep, steeg Van Dijk nog een plekje in het eindklassement. Ze besluit haar eerste rittenkoers achter Van Vleuten, Cecilie Uttrup Ludwig en Marta Cavalli als vierde.

Voor Van Vleuten en Van Dijk gaat de aandacht nu naar de Vlaamse klassiekers. Volgende week zaterdag is het openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl