NOS Wielrennen

Van Dijk legt peloton meteen haar wil op: 'Was vergeten hoe dat voelde'

Elk wielerseizoen begint met het grote kijken. Hoe is de concurrentie uit de winter gekomen? Wie heeft nog wat werk te verrichten? Wie heeft de vorm al te pakken?

Een ding is zeker, de komende weken weet Ellen van Dijk de ogen op zich gericht. Op haar tweede koersdag heeft ze haar eerste overwinning al binnen.

In de Wielerweek van Valencia, een vierdaagse rittenkoers in het trainingsgebied van de meeste profrenners aan de Spaanse oostkust, testten de meeste wereldtoppers in het vrouwenwielrennen voor het eerst de benen.

De wedstrijd is inmiddels twee ritten oud. En beide keren bepaalde Van Dijk de uitkomst.

Wereldkampioene tijdrijden

Donderdag legde de wereldkampioene tijdrijden het peloton zo'n hoog tempo op, dat aanvallen zinloos was. De sprint werd vervolgens gewonnen door haar ploeggenote bij Trek-Segfredo (en wereldkampioene op de weg) Elisa Balsamo.

Vrijdag sloeg Van Dijk zelf toe in de tweede etappe. De Europees kampioene op de weg versloeg medevluchter Soraya Paladin (Canyon-SRAM) in de sprint. "Wat een lekker gevoel", glunderde Van Dijk na de finish. "Ik was vergeten hoe dat voelde."

De etappe over 117 kilometer van Altea naar Concentaina kende tal van vluchtpogingen. Onder anderen Jeanne Korevaar, Shirin van Anrooij, Floortje Mackaij, Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma gingen op avontuur, maar niemand bleef weg.

Op ruim tien kilometer van de finish demarreerde de Europees kampioene op de weg. Alleen Paladin sloot aan en de twee hadden al snel een voorsprong van een minuut.

Ook Van Vleuten geeft gas

Onder aanvoering van Annemiek van Vleuten (Movistar) kwam het peloton nog dichtbij, maar Van Dijk sloeg via een lange sprint haar slag. Paladin nam wel de leiderstrui over van haar landgenote Balsamo, die bijna 14 minuten verloor. Van Dijk is op twee seconden tweede.

Van Dijk gebruikt de Wielerweek van Valencia vooral om zich in vorm te rijden voor het Vlaamse wielervoorjaar, dat volgende week begint met de Omloop Het Nieuwsblad.

In die wedstrijd eindigde ze al twee keer als tweede en in totaal zes keer bij de beste zes. Winnen deed ze nog nooit.

Dan moet ze wel afrekenen met het collectief van SD Worx. De ploeg van onder anderen Chantal van den Broek-Blaak, Demi Vollering en ploegleidster Anna van der Breggen staat in Valencia niet aan de start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl