Van Dijk rijdt onbedreigd naar vijfde Nederlandse titel tijdrijden

Ellen van Dijk heeft in Emmen bij de NK wielrennen op de weg voor de vijfde keer goud veroverd op de individuele tijdrit. Ze had voor het bijna 30 kilometer lange, vlakke parcours 35 minuten en 55 seconden nodig en daarmee reed ze Shirin van Anrooij en Riejanne Markus op meer dan een minuut achterstand.

Van Anrooij kreeg in plaats van zilver goud omgehangen, omdat ze de beste was bij de beloften. Markus schoof daardoor een plaats op, net als Anouska Koster, die met de vierde tijd brons greep.

Van Dijk, regerend wereldkampioene en houdster van het werelduurrecord, had na tien kilometer al een enorm gat geslagen. Markus, die in 2013 voorlaatste werd op de tijdrit op zes minuten van Van Dijk, stond voor het eerst op het podium.

Na twee keer zilver nu weer goud

Van Dijk, ook goed voor zes keer zilver en een keer brons, boekte haar eerste zege bij de NK tijdrijden in 2007. De laatste twee edities eindigde ze als tweede achter Annemiek van Vleuten (2019) en Anna van der Breggen (2021).

Een aantal van de beste wielerploegen ter wereld wint dit seizoen liever een kleine eendagskoers dan een etappe in de Tour de France. Dat komt door de invoering van promotie en degradatie, maar hoe zit het precies?

Wielerwiskunde: promotie en degradatie

STER reclame