1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Van Dijk verpulvert werelduurrecord: ruim 49 kilometer afgelegd in een uur

Zo werd Van Dijk de nieuwe houder van het werelduurrecord

Ellen van Dijk heeft op knappe wijze het werelduurrecord verbeterd. De 35-jarige Nederlandse fietste liefst 49,254 kilometer in een uur tijd. Daarmee legde ze bijna een kilometer meer af dan de vorige recordhoudster Joscelin Lowden.

"Dit is altijd al een droom van mij geweest", zei Van Dijk voorafgaand aan haar recordpoging. Om die droom te verwezenlijken moest ze minimaal 48 kilometer en 406 meter afleggen, want Lowden had op 30 september 2021 de lat op 48,405 kilometer gelegd.

Grenchen

De Britse deed dat in Grenchen en ook Van Dijk trok naar de Zwitserse stad voor haar poging. Met een speciaal voorwiel, dat een klok uitbeeldde, schoot ze uit de startblokken.

NOS
Het speciale wiel van Ellen van Dijk bij haar recordpoging

Al snel zat de regerend wereldkampioen tijdrijden onder het schema van Lowden en haar voorsprong werd alleen maar groter. Halverwege, na 30 minuten zat ze al 42 seconden onder het schema van het oude record.

In het tweede gedeelte van haar recordpoging bleef ze haar voorsprong uitbouwen, maar dat ging minder snel dan daarvoor. Met nog negen minuten op de klok lag ze een minuut voor op Lowdens schema, een geruststellende voorsprong die ze vervolgens stabiel hield.

Na 59 minuten en 5 seconden was het een feit: Van Dijk had meer afstand afgelegd dan Lowden. In die laatste minuut haalde ze nog even alles uit haar ongetwijfeld flink verzuurde benen en legde ze de lat op 49,254 kilometer, omgerekend 197 rondjes en vier meter.

'Mentaal klein tikkie'

Haar race zag er gestroomlijnd uit, maar achteraf laat Van Dijk weten dat ze wel zware momenten heeft gehad in die 60 minuten. "Na 30 minuten wilde ik iets gaan versnellen, maar ik ging alleen maar langzamer. Dat was mentaal wel een klein tikkie. Dan weet je dat je pas op de helft bent en dat het al niet meer zo hard gaat als in het begin."

Van Dijk breekt werelduurrecord: 'Naar beneden kijken en rammen, rammen, rammen'

"En dan gaat de tijd ook wel echt heel erg lang duren", erkent Van Dijk. Toch bleef ze gefocust en kreeg ze het de laatste vijf minuten pas echt zwaar.

"Toen was ik de tel helemaal kwijt. Ik kon m'n fiets niet meer zo goed rechthouden en dacht: wanneer is nou die laatste ronde? Het was gewoon naar beneden kijken en rammen, rammen, rammen. En doorgaan totdat ik eindelijk die bel hoorde. Ik ben heel blij dat ik het maximale eruit heb gehaald vandaag."

Beknopt verloop van het 66 jaar oude werelduurrecord

JAAR RENNER AFSTAND LOCATIE
1955 Tamara Novikova (USSR) 38,473 km Irkoetsk (USSR)
1978 Keetie van Oosten-Hage 43,082 km Munchen (Dui)
2000 Jeannie Longo (Fra) 45,094 km Mexico-Stad (Mex)
2003 Leontien van Moorsel 46,065 km Mexico-Stad (Mex)
2021 Joscelin Lowden (GBr) 48,405 km Grenchen (Zwi)

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl