Blijdschap bij Brand als ze de finish passeert
NOS Wielrennen

Brand wint Ronde van Zwitserland na val klassementsleider in laatste bocht

Lucinda Brand heeft in de allerlaatste bocht de Ronde van Zwitserland gewonnen. Beter gezegd: de Amerikaanse geletruidrager Kristen Faulkner verloor honderd meter voor de streep, omdat ze uitgleed.

Door die val kwam Faulkner tien seconden na Brand binnen in de laatste etappe van de vierdaagse koers. Genoeg voor Brand, die vier seconden achterstond, om de eindzege te pakken.

Listig bochtje

Dat de nummer één en twee uit het algemeen klassement samen naar de streep reden, was al een verrassing. Brand demarreerde met nog 17 kilometer te gaan uit het uitgedunde peloton met de grootste namen en kreeg de Zwitserse Jolanda Neff mee.

Beide vrouwen stortten zich met volle overgave de afdaling in richting de laatste klim naar Lantsch en pakten een gat van bijna een minuut. Neff kon Brand niet volgen op de 5.6 kilometer lange klim van gemiddeld 8.2 procent en de Nederlandse Trek-renster leek zorgeloos naar de eindzege te fietsen. Tot Faulkner begon door te trappen.

Het begon hard te regenen en de Amerikaanse van BikeExchange vloog de berg op. Ze dichtte het gat, kwam op ruim een kilometer van de streep in het wiel van Brand en redde zo haar leiderstrui. Zo leek het. In de laatste, listige bocht ging het mis.

Brand passeerde Faulkner op weg naar de bocht en dook als eerste naar links, wetende dat er na de bocht weinig tijd meer zou zijn om op gang te komen voor de eindsprint. Faulkner leek wat verrast door de laatste bocht vlak na een viaduct. Ze kneep in de remmen en haar achterwiel gleed onder haar vandaan op het gladde asfalt. Weg winst in Zwitserland.

"Een fantastische dag", noemde Brand de laatste etappe in Zwitserland na afloop. Ze zei "supermoe, maar superblij" te zijn. "We moesten er hard voor werken. Geweldig om het af te maken."

Brand pakte het geel in de korte, explosieve openingsrit (46 kilometer), verloor de trui een dag later in een rommelige tijdrit, kon Faulkner niet lossen in rit drie en kreeg de zege pas in de laatste bocht van de koers aangereikt.

'Van mij mag het langer'

Faulkner eindigt als tweede in het klassement op 0.17 van Brand. De Nederlandse Pauliena Rooijakkers vult het podium aan op 1.19. Naast een podiumplek pakte de 29-jarige Rooijakkers ook de eindzege in het bergklassement.

De Ronde van Zwitserland is nog geen gevestigde naam op de wielerkalender voor vrouwen, maar heeft grote ambities. Vorig jaar werd de wedstrijd na twintig jaar weer verreden. Brand is te spreken over de verscheidenheid van de ronde. "Er is van alles wat", zei ze. Maar: "Van mij mag het langer worden", gaf Brand de organisatie een tip voor volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl