NOS Wielrennen

Eenkhoorn Nederlands kampioen op de weg, opnieuw medaille voor Hoole

Eenkhoorn is sterkste op de VAM-berg en pakt Nederlandse titel op de weg

Pascal Eenkhoorn heeft het Nederlands kampioenschap op de weg gewonnen en mag een jaar lang de rood-wit-blauwe trui dragen. Achter de Jumbo-Visma-renner pakte Hoole het zilver, zijn tweede medaille van deze NK na het brons in de tijdrit.

"Dit is gaaf", was de eerste reactie van de kersvers Nederlands kampioen. "Het is een eer en om in de geschiedenis van het Nederlandse wielrennen te staan, is wel mooi."

Eenkhoorn had al snel door dat hij betere benen had dan zijn medevluchter Hoole. "Ik voelde wel dat hij aan z'n limiet zat. Hij zei dat ik langere beurten (op kop, red.) moest doen. En om het dan af te maken, is wel mooi."

Al snel kopgroepen

Bijna het gehele parcours lang reden er renners voor het peloton uit. De eerste groep die er na de start in Westerbork vandoor ging, was ongeveer tien man groot, maar het duurde tot de derde doorkomst op de VAM-berg voordat een groep definitief de zegen van het peloton kreeg.

Daarin was Jumbo-Visma niet geheel verrassend sterk vertegenwoordigd met vijf renners, onder wie Tom Dumoulin en Timo Roosen, de winnaar van vorig jaar. De kopgroep kreeg maximaal twee minuten voorsprong en ruim honderd kilometer voor de finish begon die te slinken.

Oomen trok keer op keer hard door bij doorkomst op de VAM-berg en onder anderen Dumoulin viel terug in het peloton, waar het kopwerk van Fabio Jakobsen opviel. De Nederlands kampioen van 2019 had geen ploeggenoten in koers en besloot zelf het gat te dichten met de vluchters.

ANP
Eenkhoorn (rechts) en Daan Hoole

Met nog twee ronden te gaan sloop Hoole naar voren en had snel een gaatje te pakken. Eenkhoorn sprong mee met de 20-jarige en 1.98 meter lange renner van Trek-Segafredo. De twee werkten goed samen en bleven de achtervolgers, met onder anderen Mike Teunissen, Taco van der Hoorn en Oscar Riesebeek, knap voor.

Bergop had Hoole moeite, Eenkhoorn ging er ogenschijnlijk moeiteloos voorbij. De 25-jarige renner hield het vol tot de finish en mocht op de eindstreep zijn armen in de lucht steken.

Achter Eenkhoorn en Hoole pakte Van der Hoorn het brons.

Bekijk in de carrousel de reacties van Eenkhoorn, Hoole en Van der Hoorn:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl