Deelnemers van een boerenprotest
NOS NieuwsAangepast

Boerenmanifestatie Stroe begonnen na ochtend vol verkeershinder

In Stroe is de manifestatie aan de gang van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De start was meer dan een uur later dan gepland, omdat de organisatie op deelnemers wilde wachten die nog met trekkers onderweg waren. De wegen rond Stroe raakten verstopt.

Stroe ligt aan de A1. Om 14.30 uur stonden voor de afslag Stroe vanuit beide richtingen kilometerslange files. De politie heeft de A1 tussen de aansluiting A1/A30 (afrit 15) en knooppunt Beekbergen bij Apeldoorn afgesloten. "We zien dat het helemaal is vastgelopen en met deze maatregel willen we bereiken dat het verkeer daar oplost", zegt de politie op Twitter. "Zodra dat is gebeurd, wordt de afsluiting zo snel mogelijk opgeheven."

Op het terrein van een rundveehouder hebben zich duizenden boeren en sympathisanten verzameld. Of het de 20.000 tot 30.000 zijn waar de organisatie op rekent, is niet bekend. De organisatie spreekt van 40.000 aanwezigen, maar dat aantal is niet bevestigd.

De boerenbelangenorganisaties hebben ook politici uitgenodigd. Inmiddels heeft de eigenaar van het terrein laten weten dat politici met een andere mening niet langer welkom zijn.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot had wel een uitnodiging gekregen en wilde ook komen, maar zag daarvan af. Hij is voor de stikstofplannen van het kabinet. Hij blijft weg, omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat zijn veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Hetzelfde geldt voor VVD-Kamerlid Thom van Campen. Ook hij blijft weg. Hij zegt op Twitter dat hij graag op de uitnodiging was ingegaan om met de boeren in Stroe te spreken. "Waar boeren het recht hebben om vreedzaam te protesteren tegen plannen waar ze het niet mee eens zijn, hebben volksvertegenwoordigers de grondwettelijke vrijheid om zonder last of ruggespraak hun werk te doen."

De politie kon niet voorkomen dat boeren vanochtend met tractoren de snelwegen opgingen. Op onder meer de A2, A6, A27 en A50 reden tractoren soms achter elkaar, soms naast elkaar, zodat ander verkeer er niet langs kon.

"We zien dat boeren zich massaal niet aan de afspraken houden", zei een woordvoerder van de politie tegen de NOS. De politie heeft volgens hem geen middelen om tractoren tegen te houden. "We proberen de trekkers zo snel mogelijk van de snelweg te halen, maar het moet wel op een veilige manier gebeuren.

Zo verliep de ochtend van het boerenprotest:

Zo verliep de ochtend van het boerenprotest

Politiechef Willem Woelders zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de politie "binnen de mogelijkheden" alles gaat doen om demonstranten met trekkers op de snelweg te identificeren. Het is verboden om met tractoren de snelweg op te gaan.

De kentekenplicht voor tractoren gaat officieel pas in vanaf 1 juli, waardoor veel demonstranten zonder kenteken de weg op zijn gegaan. Volgens Woelders kan de politie "op grond van informatie en beelden die we krijgen" wel voor een deel vaststellen wie er achter het stuur van de trekkers zitten. Hij wilde verder niet in detail treden.

Onderweg naar Stroe

Een verslaggever van Omroep Brabant volgde een stoet trekkers onder meer over de A50. Hij meldde op Twitter dat sommige actievoerders tot frustratie van de automobilisten de vluchtstroken blokkeerden, om te voorkomen dat ze konden inhalen.

De boeren demonstreerden vanmorgen ook op het Malieveld in Den Haag. Daar waren zo'n honderd mensen op afgekomen. De politie was massaal en met groot materieel aanwezig en ministeries bleven dicht. Het protest duurde maar kort, maar om 13.30 uur was er nog steeds veel politie op de been.

Door de boerenacties ontstonden files. Bijna alle files van vanochtend waren daar aan te wijten, zegt de ANWB. In het eerste deel van de ochtend stonden ze in provincies die verder van Stroe af liggen. Naarmate de ochtend vorderde, verplaatsten ze zich naar het midden van het land, waar Stroe ligt.

Ook jonge boeren voeren actie tegen de stikstofaanpak:

Ondanks twee jaar actievoeren hebben jonge boeren er nog steeds zin in

Rijkswaterstaat had voor problemen op de weg gewaarschuwd, vooral in het midden en oosten van het land. Ook de avondspits zal volgens Rijkswaterstaat druk worden.

Steun boeren neemt toe

In een onderzoek dat dagblad Trouw naar steun voor de boeren liet uitvoeren, staat dat 45 procent van de ondervraagde Nederlanders "volledig" achter de boerenprotesten staat. In oktober was dat percentage nog 38.

De zorgen over stikstof zijn kleiner dan vorig jaar. In oktober gaf 67 procent aan bezorgd te zijn, nu is dat 59 procent. "Een meerderheid maakt zich wel degelijk nog zorgen om stikstof, maar zij vinden vaker dat de rekening te eenzijdig bij de boeren wordt neergelegd", zegt onderzoeker Asher van der Schelde in de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl