Boeren gisteren bij een protest in Noord-Holland
NOS NieuwsAangepast

Overlast op de weg verwacht in midden en oosten van het land

20.000 tot 30.000 trekkers, drukte op de snelwegen en gesloten scholen en bedrijven. Vandaag vindt in het Gelderse plaatsje Stroe (1500 inwoners, gemeente Barneveld) een protest plaats van boeren, naar verwachting de grootste demonstratie van agrariërs in Nederland ooit. Steen des aanstoots is het aangekondigde stikstofbeleid van het kabinet.

Boerendemonstraties liepen in de afgelopen jaren meer dan eens uit de hand. In 2019 hielden deelnemers zich niet aan het maximaal toegestane aantal trekkers dat naar het Malieveld in Den Haag mocht komen. Tientallen van hen reden door afzettingen heen toch het Malieveld op. Op andere plekken werden snelwegen geblokkeerd.

Later werd in Groningen een deur uit het provinciehuis gereden met een trekker, en namen boeren een doodskist mee met de naam Jesse erop, een verwijzing naar de partijleider van GroenLinks. Boeren zochten toenmalig D66-fractievoorzitter Rob Jetten thuis op, en stonden anderhalve week geleden voor het huis van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal.

Voor deze keer benadrukt de organisatie dat het gaat om een vreedzame en "positief getoonzette" actie, terwijl naast Agractie en LTO onder meer ook Farmers Defence Force (FDF) bij de demonstratie betrokken is.

Afgelopen weekend nog zei FDF-voorman Mark van den Oever in de Volkskrant dat in de strijd tegen de stikstofplannen van het kabinet het platleggen van de voedselvoorziening en het blokkeren van snelwegen tot de mogelijkheden behoren. Activisten en politici die thuis bezocht zijn door boeren en daar hun onvrede over uitspreken noemde hij "pussy's" en het lot van de boeren is volgens hem vergelijkbaar met dat van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Verschillende politici spraken zich uit tegen de "openbare intimidatie" van FDF.

Afrit A1 dicht

Of het protest vreedzaam verloopt, moet blijken. Duidelijk is wel al dat er flinke verkeershinder op komst is, zegt Rijkswaterstaat. Weggebruikers moeten rekening houden met een zware ochtend- en avondspits, maar ook de rest van de dag kan extra druk zijn.

Vooral in het midden en oosten van het land zal er overlast zijn, maar ook rond Den Haag kan hinder ontstaan. Omwille van de veiligheid worden vanochtend vanaf 06.00 uur de op- en afrit van de A1 bij Stroe afgesloten. Dat is de aansluiting met de N310, waar veel extra verkeer naar het protest wordt verwacht.

Rijkswaterstaat zet ook extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. Die kunnen maatregelen nemen als dat nodig is, zoals het aanpassen van de maximumsnelheid of het omleiden van verkeer.

Iedereen die de weg op gaat wordt geadviseerd de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Als er thuisgewerkt kan worden raadt Rijkswaterstaat aan dat te doen.

Mensen die de weg op gaan en op een trekker stuiten, moeten rekening houden met snelheidsverschillen en hun rijstijl hierop aanpassen. "Houd afstand en minder snelheid", aldus Rijkswaterstaat.

Gisteren werd al bekend dat de enige basisschool in Stroe dicht blijft. Tegen Omroep Gelderland zei de school met 130 kinderen dat het mogelijk gevaarlijk is als leerlingen met de fiets naar school komen, tussen alle trekkers. Ook zijn waarschijnlijk sommige winkels en bedrijven gesloten. De demonstratie heeft tevens gevolgen voor het openbaar vervoer.

Vervoerder Keolis zegt dat rekening gehouden moet worden met vertraging en rituitval op "een groot deel" van de buslijnen.

De gemeente Barneveld heeft toestemming gegeven voor het landelijke protest. Het officiële programma begint om 12.00 uur op het terrein van een melkveehouder aan de Heetkamperweg. Er zijn tot 14.30 uur verschillende sprekers, onder wie vertegenwoordigers van de organisatie. Ook komen er politici langs, in ieder geval Caroline van der Plas van BBB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl