NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Honderden boeren beboet • ANWB: grootste problemen op weg voorbij

Liveblog gesloten
 • Protestdag voorbij

  De grote landelijke actiedag van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet is voorbij. Hoewel Rijkswaterstaat voor enkele plaatsen nog waarschuwt voor trekkers op de weg, staan er geen files meer.

  Je kunt hier een samenvattend artikel lezen over de demonstratie, of bekijk hieronder een verslag vanuit Stroe:

 • Voorman Agractie: boeren hebben duidelijk gemaakt dat ze niet met zich laten sollen

  Agractie-voorman Bart Kemp kijkt positief terug op het protest tegen het stikstofbeleid in Stroe. "Met de megaopkomst hebben de boeren duidelijk gemaakt dat het ze erg hoog zit en dat ze niet met zich laten sollen."

  Volgens Kemp komen er op termijn nog meer demonstraties tegen de stikstofplannen. "Daarbij kun je onder meer denken aan protesten bij provinciehuizen en ministeries. Het hoeven niet per se landelijke acties te zijn. Ook regionaal kunnen we veel doen."

  In Stroe kwamen vandaag enkele tienduizenden agrariërs samen om een vuist te maken tegen de stikstofplannen van minister Van der Wal. Volgens hen zijn de plannen ondoordacht en zullen ze leiden tot een "leegroof van het platteland".

  Het kabinet wil de stikstofuitstoot in veel delen van het land met 70 procent terugdringen. Omdat de landbouw volgens RIVM-cijfers verantwoordelijk is voor ongeveer 40 procent van de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, vragen de plannen vooral van boerenbedrijven een groot offer.

 • Boete voor enkele honderden boeren

  Enkele honderden actievoerende boeren hebben vandaag een boete gekregen, meldt de politie. Volgens Politiechef Willem Woelders is bij excessen ingegrepen. "Dat alle weggebruikers veilig thuiskomen is en was ook vanavond prioriteit."

  Veel boeren kwamen op de trekker naar het protest in Stroe. Volgens de politie was afgesproken dat ze daarbij via binnenwegen zouden rijden, maar veel boeren gingen toch met hun trekker de snelweg op, wat verboden is. Een deel van hen zou ook het kenteken van de trekker hebben afgeplakt, zodat het lastiger was om hen te bekeuren. Sinds 1 januari geldt een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen, maar tot 1 juli is er een 'coulanceperiode' en worden geen boetes uitgedeeld aan trekkerbestuurders zonder kentekenbewijs.

 • Drie gewonden bij ongeluk op A12 komen uit Bodegraven-Reeuwijk

  De drie inzittenden van een tractor die vanmiddag gewond raakten bij een ongeluk op de A12 bij Ede zijn een 40-jarige man en twee vrouwen van 37 en 17 uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, laat de politie weten. De oorzaak van het ongeval tussen de tractor en een vrachtwagen is nog onbekend; de politie doet onderzoek.

 • ANWB: grootste problemen op de weg voorbij, wel nog 'karavaan' van trekkers op A27

  De grootste problemen op de weg zijn voorbij, zegt een woordvoerder van de ANWB. De A1, die een groot deel van de dag was afgesloten tussen Barneveld en knooppunt Beekbergen, is weer helemaal open.

  Op de A12 richting Utrecht hebben weggebruikers nog wel last van de nasleep van een ernstig ongeluk dat daar vanmiddag gebeurde, tussen een tractor en een vrachtwagen. Ter hoogte van Veenendaal wordt het verkeer omgeleid via de A30.

  Op de A27 richting Gorinchem trekt een "karavaan" van trekkers naar het zuiden, laat de ANWB weten. Tussen knooppunt Everdingen en Noordeloos leverde dat rond 20.00 uur een vertraging op van ongeveer drie kwartier.

  Volgens de ANWB-woordvoerder was de drukte vandaag zoals van tevoren werd verwacht: "Er was een verkeersinfarct rond de Veluwe. Maar het lijkt erop dat Nederland daar rekening mee had gehouden: er stond nauwelijks file door woon-werkverkeer."

 • A1 weer open, blokkades op A6 voorbij

  De blokkades op de A6 bij Lelystad en Emmeloord zijn voorbij, zegt Rijkswaterstaat. Ook is op de A1 bij knooppunt Beekbergen in beide richtingen een rijstrook vrijgegeven, zodat verkeer weer richting zowel Amersfoort als Apeldoorn kan.

  Eerder blokkeerden actievoerders de A6 bij Emmeloord in beide richtingen, waardoor automobilisten tussen de geparkeerde trekkers door moesten slalommen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  A6 bij Emmeloord geblokkeerd met tractors
 • Tientallen bekeuringen voor trekkerbestuurders, handhaving 'zal niet overal lukken'

  De politie heeft tot nu toe tientallen mensen bekeurd in verband met het boerenprotest, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Het gaat om boeren die met hun trekker op de snelweg reden, wat verboden is. Ook vanavond worden om die reden problemen verwacht op de snelwegen. Op meerdere plekken in het land leiden blokkades met landbouwvoertuigen tot vertragingen, zoals op de A6 bij Emmeloord en op de A27 en A50 richting het zuiden.

  Een politiewoordvoerder zegt tegen het ANP dat de politie waar mogelijk gaat handhaven en zorgen dat de boeren niet met hun trekker op de snelweg kunnen komen. "Maar door de massaliteit zal dat niet overal lukken. Het is wat het is. Waar het kan, zie je dat collega's handhaven. We houden verder toezicht."

  Vanmorgen zei de politie dat de politie niet is opgewassen tegen trekkers op de snelweg. Een woordvoerder van politievakbond ACP voegde daaraan vanavond toe dat politiemensen niets te verwijten valt wat betreft het dichtslibben van de snelwegen. Volgens de bond was met de boeren afgesproken dat zij vooral binnenwegen zouden nemen om in Stroe te komen, maar zijn de afspraken "massaal genegeerd". "Dan is het ondoenlijk voor de politie om te handhaven. Wij hebben geen duizenden mensen om afritten af te zetten, dan krijg je een capaciteitsprobleem."

 • Wegverkeer baalt van vertraging, maar heeft ook begrip voor boerenprotest

  Automobilisten die vanwege het boerenprotest in de file staan, balen van de vertraging die ze oplopen. Maar er is ook begrip voor de actie van de boeren: "Jammer dat het zo gebeurt, maar op wat voor manier moet het anders?"

  Bekijk de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  File door boerenprotest: 'Ik snap het, maar denk dat ze zo veel mensen irriteren'
 • Ambulancepersoneel heeft geen last van drukke wegen

  Ambulances in Gelderland en Utrecht hebben vooralsnog geen last van de drukte op de wegen in het midden van het land. Een woordvoerder van de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht zegt tegen persbureau ANP dat ambulances overal al de hele dag goed langs kunnen. De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. Of de hulpdiensten vooral via de vluchtstroken rijden of dat het stilstaande verkeer opzij gaat, is niet duidelijk.

  Ook het personeel van de spoedeisende hulp van het Meander Medisch Centrum, met locaties in onder meer Amersfoort en Barneveld, heeft geen last van de opstoppingen. "Het is eigenlijk business as usual", aldus een woordvoerder.

 • Drie gewonden bij ongeluk tussen tractor en vrachtwagen

  Op de A12 bij Ede zijn bij een ongeluk tussen een tractor en een vrachtwagen drie gewonden gevallen, onder wie een kind, meldt een agent ter plaatse op Twitter. De drie zaten in de tractor.

  De weg richting Utrecht is afgesloten. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Rijkswaterstaat verwacht dat de afhandeling nog tot zeker 21.30 uur zal duren, vanwege grote schade aan het wegdek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gewonden bij ongeluk tussen tractor en vrachtwagen op A12
 • Zo zag het protest eruit vanuit de lucht

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Enkele tienduizenden demonstranten verzamelen zich in Stroe
 • A6 bij Emmeloord geblokkeerd

  Actievoerders hebben bij Emmeloord de A6 in beide richtingen geblokkeerd met trekkers, zegt Rijkswaterstaat. Dat leidt tussen de Ketelbrug en Emmeloord tot oponthoud. Eerder moesten automobilisten daar tussen geparkeerde trekkers door slalommen, meldt Omroep Flevoland.

 • Trekkers opnieuw 'massaal' de snelweg op

  Nu het boerenprotest in Stroe is afgelopen, gaan veel actievoerders weer naar huis. Volgens de politie Gelderland gaan veel boeren opnieuw massaal met hun trekker de snelweg op, hoewel dat verboden is. De politie zegt dat het niet mogelijk is om alle trekkers van de snelweg te halen, maar waar mogelijk "treden we handhavend op tegen overtredingen". Dat gebeurt naar verwachting vooral bij "excessen", zoals wanneer meerdere trekkers naast elkaar rijden of de vluchtstrook blokkeren.

 • Meerdere politici in Stroe, ondanks NCTV-waarschuwing

  Sommige Tweede Kamerleden die vandaag naar de demonstratie in Stroe zouden gaan, hebben dat uiteindelijk niet gedaan omdat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) hen had gewaarschuwd dat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Het gaat om onder meer D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en VVD'er Thom van Campen. Andere Kamerleden, zoals Roelof Bisschop van de SGP en CDA-Kamerlid Derk Boswijk besloten om ondanks de NCTV-briefing toch naar Stroe af te reizen. Dat werd hun niet door iedereen in dank afgenomen. Zo zei VVD-Kamerlid Van Campen dat hij het "elegant en charmant en collegiaal" had gevonden als alle Tweede Kamerleden één lijn hadden getrokken.

  Behalve Boswijk en Bisschop waren vandaag ook andere politici bij de demonstratie aanwezig, zoals FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas is al sinds gisteravond in Stroe, waar ze overnachtte op de boerderij van de veehouder op wiens terrein het protest plaatsvond. Ook PVV-leider Geert Wilders ging vanmorgen bij die veehouder op bezoek.

  Van der Plas was vandaag ook een van de sprekers bij het protest, evenals Joost Eerdmans van JA21, SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, Edgar Mulder van de PVV en Wybren van Haga van de Groep Van Haga. Pieter Omtzigt sprak de demonstranten vanuit Den Haag toe via een videoverbinding.

 • Farmers Defence Force: we zijn nog lang niet klaar

  De demonstratie in Stroe was de aftrap van een lange reeks betogingen, zei Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het afronden van het sprekersprogramma in de Gelderse plaats. "We zijn nog lang niet klaar."

  Naar schatting waren vandaag enkele tienduizenden boeren op de been in Stroe, om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

  Waar gaat het stikstofdebat ook alweer over? Bekijk de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat is stikstof en waarom is het een probleem?