Orange Pictures
NOS SportAangepast

Selinger mikt met Bankrasmodel 2.0 op kwartfinales bij WK volleybal in eigen land

Volleybalcoach Avital Selinger broedt met zijn speelsters op Papendal op WK-succes. De kwartfinales halen. "Dat is reëel", zegt de bondscoach, zelfs na het eerste weekend in de Nations League (VNL) waarin Oranje in Turkije alles verloor. De route is uitgestippeld, maar de weg is nog lang.

Na een nederlaag met een lichtpuntje tegen China, een verrassend verlies tegen Bulgarije, een declassering door de Italiaanse vrouwen en een dapper optreden tegen wereldkampioen Servië bereidde de nationale ploeg zich afgelopen week met goede moed voor op deel twee van de Nations League, dat morgen van start gaat in Brazilië.

"Heel leerzaam", noemt Selinger de duels. "Bij vlagen haalden we een heel hoog niveau, met name tegen China." Daarna werd het "wisselvallig", zag Selinger, maar ook hoe zijn speelsters met "vechtvolleybal" en "wilskracht" punten sprokkelden.

WK in eigen land

Hoofddoel is het WK in september in Nederland. Daar moet het team presteren. Deze wedstrijden in de Nations League dienen als training en voorbereiding. Selinger hoeft, met nog vier maanden te gaan tot de eerste WK-wedstrijd, niet lang na te denken over waar zijn ploeg nu staat. "In het begin."

Selinger broedt op WK-succes met volleybalsters: 'Meiden zijn in top shape'

Nederland was niet op z'n sterkst in Ankara. Ervaren speelsters bleven thuis en Selinger liet een jongere generatie kennismaken met het topniveau. Om te kijken hoeveel zij in de afgelopen periode gegroeid zijn. "Het verschil tussen het A-team en de rest is veel kleiner geworden dan vorig jaar." Het resultaat van teamgericht trainen.

Bankrasmodel 2.0

Selinger trainde het hele jaar met een deel van de internationals in Nederland, speelde met het team mee in de eredivisie en hield trainingsstages in Frankrijk en Italië. Noem het een moderne variant van het Bankrasmodel, dat vader Arie Selinger begin jaren negentig met succes introduceerde bij de nationale mannenploeg.

"Onze meiden hebben zowel fysiek als mentaal en qua speelconcept heel veel progressie gemaakt", constateert Selinger. "De meiden zijn in top-, top-, top-shape."

"Dat kan ik helaas niet altijd zeggen van de meiden die vanuit het buitenland komen", doelt Selinger op de meer ervaren speelsters. "Sommigen spelen heel veel, hebben een heel druk programma en raken dus een beetje geblesseerd. Sommigen spelen heel weinig en dan raken ze uit vorm."

Inmiddels zijn de ervaren namen - Laura Dijkema, Anne Buijs en Nika Daalderop - ingestroomd bij het Nederlands team. "Nika is nog niet helemaal fit", zegt Selinger. "Anne moet weer starten, maar zal tijd nodig hebben."

Ervaren krachten erbij of niet: Selinger kneedt een nieuw team. Robin de Kruijf en Yvon Beliën lieten begin dit jaar weten niet meer beschikbaar te zijn voor het Nederlands team, topspeelster Lonneke Sloëtjes laste twee jaar geleden een sabbatical in en besloot vervolgens te stoppen. En er moet aan de toekomst worden gedacht. "We zijn een team in opbouw. De breedte die we ooit gehad hebben, hebben we nu niet."

Verschil maken als team

En dus is het zoeken en soms experimenteren met speelsters op verschillende plekken, met de nadruk op het team. Op basis van individuele kwaliteiten wint Nederland niet van de rest van de wereld, voorziet Selinger. "Wij moeten vanuit het team het verschil maken, en dan heb je meer tijd nodig."

Veel samen trainen dus, uren maken in de hal en telkens opnieuw afstemmen en bijschaven. Een beetje geduld is gevraagd. "Investeer tijd en uiteindelijk zullen we van dit geheel gaan profiteren." Toch zijn er geen zeeën van tijd. Op 23 september speelt Nederland de eerste wedstrijd van het WK in het Gelredome tegen Kenia.

Selinger droomt hardop van de kwartfinales op het WK. Maar dan moet wel iedereen fit blijven, zegt de bondscoach. Voor nu is het doel: constanter worden en dagelijks progressie maken.

"Als het allemaal klopt, hebben we het niveau. Als het minder is, is het verval op dit moment te veel. Dat gaan we komende vier maanden proberen als team op te vangen. En dan moet het gebeuren."

De volgende fase in de voorbereiding is inmiddels ingegaan. De Nederlandse ploeg vloog zondag naar Brazilië, voor het tweede deel van de Nations League. Dinsdag treft het daar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl