Prins Harry en zijn vrouw Meghan na afloop van de dankdienst in St. Paul's Cathedral
NOS Nieuws

Gejuich en gejoel voor prins Harry en Meghan bij dankdienst voor Elizabeth

Voor het eerst in twee jaar tijd zijn de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan in het openbaar verschenen met de rest van de koninklijke familie. Ze waren bij de speciale kerkdienst ter gelegenheid van het 70-jarige regeringsjubileum van Harry's grootmoeder, koningin Elizabeth (96), die de laatste tijd slecht ter been is en verstek moest laten gaan bij de dienst.

Het stel nam in 2020 afstand van het koningshuis en hoewel Buckingham Palace ze in een verklaring sindsdien "geliefde leden van de familie" heeft genoemd, is er sinds hun verhuizing naar de Verenigde Staten veel speculatie over de bekoelde relatie tussen Harry en de familie. Ook vandaag waren de ogen gericht op de interacties tussen Harry en zijn broer, prins William. Britse en internationale media schrijven dat er nauwelijks contact lijkt te zijn geweest tussen de twee.

Dat de hertog en hertogin van Sussex veel losmaken aan deze kant van de Atlantische Oceaan, was ook vandaag weer merkbaar toen Harry en Meghan aankwamen bij St. Paul's Cathedral in Londen voor de dankdienst. Het stel werd begroet met gejuich, maar er was ook boegeroep te horen. Die afkeuring was overigens luider hoorbaar toen premier Johnson en zijn vrouw Carrie arriveerden.

 • AFP
  Prins Charles en zijn vrouw Camilla na afloop van de dienst in St. Paul's Cathedral
 • AFP
  Prins William en zijn vrouw Kate na afloop van de dienst in St. Paul's Cathedral
 • AFP
  Premier Johnson en zijn vrouw Carrie na afloop van de dienst in St. Paul's Cathedral
 • AFP
  Elizabeths dochter prinses Anne na afloop van de dienst in St. Paul's Cathedral

Naast Harry, Meghan, William, Kate en de premier en diens eega was het een komen en gaan van royals en politici bij de beroemde kathedraal in het centrum van de Britse hoofdstad. Vrijwel alle leden van de familie waren present. Prins Charles - die de honneurs waarnam voor zijn moeder - en zijn vrouw Camilla waren er uiteraard en ook Elizabeths dochter prinses Anne werd warm onthaald door het publiek.

Afwezig was Elizabeths zoon, de omstreden prins Andrew, die een deel van zijn koninklijke titels verloor door aantijgingen van seksueel misbruik. Hem was al gevraagd of hij Elizabeths Platinum Jubilee aan zich voorbij wilde laten gaan, maar hij zou wel bij de dankdienst zijn. Gisteren werd gemeld dat hij de dienst zou missen, omdat hij positief is getest op het coronavirus.

Achterkleindochter Lilibet

Onder de aanwezige politici waren naast leden van het kabinet-Johnson ook onder anderen oud-premiers Tony Blair, Gordon Brown en David Cameron. Zij werden de kathedraal in gevolgd door de Schotse premier Sturgeon en ook Labour-leider Starmer was bij de dienst.

Zelf volgde Elizabeth de dankdienst op televisie vanuit Windsor Palace. Daar heeft ze volgens Britse media ook voor het eerst kennisgemaakt met haar achterkleinkind Lilibet, de dochter van Harry en Meghan, die morgen 1 jaar oud wordt. Naar verluidt keek de koningin daar zeer naar uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl