NOS Sport

Basketbalcoach Kerr woest na bloedbad in Texas: 'Wanneer gaan we eens iets doen?!'

Emotionele basketbalcoach Kerr over schietpartij: 'Het is genoeg geweest'

Hevig geëmotioneerd en zichtbaar kwaad schoof Steve Kerr gisteravond aan bij een persconferentie voor de vierde wedstrijd in de NBA-playoffs tussen Dallas Mavericks en zijn ploeg Golden State Warriors in Texas. "Ik ga hier niet over basketbal praten", zei hij.

Vervolgens stak de topcoach, die driemaal NBA-kampioen werd, een tirade af tegen de wapenwetgeving in de Verenigde Staten.

"In deze staat zijn negentien kinderen en hun leraren doodgeschoten. De afgelopen tien dagen zijn er oudere zwarte mensen doodgeschoten in een supermarkt in Buffalo. En Aziatische kerkgangers zijn doodgeschoten in Californië. Wanneer gaan we hier eens iets aan doen?!"

De coach sprak met tranen in de ogen en sloeg op tafel om zijn woorden kracht bij te zetten. "Ik word hier zo moe van. Elke keer bieden we de familie onze condoleances aan en houden we een minuut stilte voor de wedstrijd. Ik word moe van al die minuten stilte. Het is genoeg geweest", brieste Kerr.

Het thema gewapend geweld raakt de basketbalcoach persoonlijk. In 1984 werd de vader van Kerr ontvoerd en doodgeschoten in Libanon. Malcolm H. Kerr was professor die gespecialiseerd was in de Arabische wereld. Zijn moord werd opgeëist door een jihadistische organisatie.

Kerr richt zich tot senatoren

De wetgeving over wapenbezit is in de Verenigde Staten al lange tijd punt van hevig debat. "We hebben nu vijftig senatoren die simpelweg weigeren om te stemmen over een wet die al twee jaar geleden is goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden", stelde Kerr wanhopig vast.

In die wet wordt een achtergrondcheck verplicht gesteld bij het aankopen van een vuurwapen. "De enige reden dat de senatoren niet willen stemmen, is dat ze hun macht willen behouden", brieste Kerr. "Want 90 procent van alle Amerikanen wil deze wet."

Hij richtte zich vervolgens rechtstreeks tot die senatoren. "Ik vraag jullie, Mitch McConnell (leider van de Republikeinen in de Senaat) en al die anderen die weigeren om iets aan de schietpartijen te doen, is jullie verlangen naar macht belangrijker dan het leven van die schoolkinderen, supermarktklanten en kerkgangers? Want daar lijkt het nu wel op."

Curry: 'Ik kan me de pijn van de ouders niet eens voorstellen'

"Wij gaan morgen weer een wedstrijd spelen. Maar ik ben er helemaal klaar mee. Ik vraag iedereen die dit hoort om te denken aan zijn eigen kind of kleinkind, moeder, vader, broer of zus. Hoe zou jij je voelen als hen vandaag iets zou overkomen?"

Curry: 'Kan me hun pijn niet voorstellen'

Sterspeler Stephen Curry van Golden State Warriors vertelde dat hij het moeilijk vond om zich op de wedstrijd te concentreren vanwege de schietpartij die verderop in Texas had plaatsgevonden.

"Ik heb zelf ook kinderen, ik breng ze elke dag naar school. Ik leef mee met de ouders die dit meemaken. Ik kan me hun pijn niet eens voorstellen."

Net als Kerr hoopt Curry bij te kunnen dragen aan strengere wapenwetgeving in de VS. "Ik wil graag een manier vinden om het platform dat ik heb in te zetten, zodat er hopelijk iets kan veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl