Reuters
NOS NieuwsAangepast

18-jarige dader Texas handelde alleen, toedracht nog onbekend

Een 18-jarige scholier heeft zeker negentien kinderen en twee volwassenen doodgeschoten op een basisschool in de Texaanse plaats Uvalde. De dader is Salvador Ramos, die in Uvalde woonde. Hij is gedood door de politie.

Ramos was leerling op een middelbare school in de buurt van de basisschool waar hij het vuur opende, de Robb Elementary School. Op die basisschool zitten zo'n zeshonderd leerlingen.

Volgens de lokale autoriteiten heeft Ramos alleen gehandeld. Ook is duidelijk dat de 18-jarige schutter voordat hij naar de school ging ook zijn oma heeft neergeschoten. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Instagramfoto van wapens

Over de toedracht van de aanslag is nog niets bekendgemaakt. Volgens Amerikaanse media heeft Ramos drie dagen voor de schietpartij een foto van twee semiautomatische wapens op Instagram geplaatst. Verder stond op zijn profiel op TikTok: 'Kinderen, wees bang', schrijft CNN.

Volgens meerdere Amerikaanse media is dit de dader van de aanslag:

Een voormalige klasgenoot van Ramos, die soms contact met hem had tijdens het gamen, zegt tegen CNN dat de 18-jarige hem enkele dagen geleden een foto had gestuurd van een wapen en een rugzak vol patronen. "Ik zei: 'Gast, waarom heb je dit?'", vertelt de klasgenoot, die anoniem wil blijven. "En hij zei: 'Maak je er niet druk om.'"

De oud-klasgenoot zegt dat Ramos werd gepest vanwege zijn kleding en de financiële situatie van zijn ouders. Hij zou steeds vaker hebben gespijbeld.

Volgens CNN werkte de schutter vijf dagen per week bij de lokale vestiging van fastfoodketen Wendy's. De manager omschrijft Ramos tegenover de Amerikaanse nieuwssite als een zwijgzaam type, dat weinig contact had met zijn collega's. "Hij werkte en werd betaald."

De berichten over de achtergrond van de dader zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Wachten op informatie

Ondertussen verkeren veel ouders en andere familieleden van leerlingen en docenten van de getroffen basisschool nog altijd in onzekerheid. Ze wachten bij de school en bij het ziekenhuis op nieuws over hun geliefden.

"Ik hoop zo dat ze nog leeft", zegt bijvoorbeeld Adolfo Cruz tegen persbureau AP. Zijn 10-jarige kleindochter zit op de Robb Elementary School, maar hij en zijn dochter weten niet hoe het meisje eraan toe is. Cruz omschrijft het wachten als het zwaarste moment van zijn leven.

Ouders en inwoners van Uvalde zijn in shock door de gebeurtenissen:

Dodental schoolshooting Texas loopt op: 'M'n hart is gebroken'

De schietpartij in Uvalde is de dodelijkste in de Verenigde Staten sinds 2012, toen twintig leerlingen en zes medewerkers van de basisschool Sandy Hook in Connecticut werden doodgeschoten. Volgens persbureau AP zijn er in Texas nooit eerder zo veel mensen om het leven gekomen bij vuurwapengeweld op een basisschool.

In Uvalde, op zo'n 120 kilometer van de grens met Mexico, wonen ongeveer 16.000 mensen, van wie de meeste tot de latinogemeenschap behoren. De basisschool waar de schietpartij plaatsvond ligt in een woonwijk.

Wapenlobby

De aanslag op de school wakkert in de Verenigde Staten opnieuw het debat aan over het wapenbezit in het land. President Biden vroeg zich in een persconferentie af wanneer het land in opstand gaat komen tegen de wapenlobby. "Het idee dat een 18-jarig kind een wapen kan kopen is fout. Ik heb er genoeg van. We moeten iets gaan doen."

Ook de Democratische oud-president Obama heeft gereageerd op de schietpartij. Volgens hem is de VS verlamd, "niet door angst, maar door een wapenlobby en een politieke partij die op geen enkele manier bereid is om te doen wat nodig is om deze tragedies te voorkomen", zei hij, doelend op de Republikeinse partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl