AFP
NOS NieuwsAangepast

Amerika geschokt door aanslag Texas, 'VS is verlamd door de wapenlobby'

De aanslag op een basisschool in Texas maakt veel los in de Verenigde Staten. Niet alleen politici, maar ook nabestaanden van slachtoffers van eerdere schoolshootings reageren op het drama, waarbij 19 kinderen en 2 volwassenen om het leven zijn gekomen.

"De Verenigde Staten zijn verlamd, niet door angst, maar door een wapenlobby en een politieke partij die op geen enkele manier bereid is om te doen wat nodig is om deze tragedies te voorkomen", zei voormalig president Barack Obama in een statement.

"In het hele land brengen ouders hun kinderen naar bed, lezen ze hen voor, zingen een slaapliedje, maar diep van binnen maken ze zich al zorgen over wat er morgen kan gebeuren nadat ze hun kinderen naar school hebben gebracht."

Dit zijn een aantal reacties van ouders en de politiek:

Dodental schoolshooting Texas loopt op: 'M'n hart is gebroken'

Vicepresident Harris noemt de situatie "hartverscheurend". "We vinden het elke keer weer verschrikkelijk als een tragedie zoals deze plaatsvindt. En toch gebeurt het steeds opnieuw."

President Biden riep in een persconferentie op tot actie. "Wanneer komen we in godsnaam in opstand tegen de wapenlobby? Het is fout dat een 18-jarig kind een wapen kan kopen. Ik heb er genoeg van. We moeten nu handelen."

De fameuze basketbalcoach Steve Kerr deed in een persconferentie een geëmotioneerde oproep aan de politiek. "Ik vraag alle senatoren die niets willen doen aan aanslagen op scholen en supermarkten: gaat jullie verlangen naar macht boven de levens van kinderen, ouderen, kerkgangers? Want zo lijkt het nu wel. Ik ben er klaar mee."

Bekijk de oproep van Kerr, coach van de Golden State Warriors, in de video in deze tweet:

Voor nabestaanden van slachtoffers van eerdere aanslagen komen hun eigen ervaringen weer naar boven. Fred Guttenbergs dochter Jaime werd doodgeschoten bij de aanslag op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland in 2018.

"Dit is een afschuwelijke dag geweest", zei hij tegen CNN. "Het maakt niet uit hoeveel tijd er voorbij gaat, het brengt je meteen terug. Ik blijf maar denken aan de gezinnen die nu moeten bedenken hoe ze hun kind gaan begraven."

De moeder van Erica Lafferty verloor haar dochter bij de schoolshooting in Newtown, waar in 2012 twintig kinderen en zes volwassenen werden doodgeschoten op de Sandy Hook Elementary School. "Zodra ik het nieuws hoorde, gingen mijn gedachten onmiddellijk terug naar die dag", zei ze tegen CNN. "Het gaat niet meer weg. Het is verwoestend. Het is traumatiserend, en elke keer dat het weer gebeurt, is het voor mij alsof het gisteren is gebeurd."

Texaanse sportclubs betuigen steun aan de nabestaanden van het bloedbad in Uvalde:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl