1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Biden na herdenking slachtoffers Buffalo: 'Witte suprematie is vergif'

De Amerikaanse president Biden heeft na de herdenking van de racistische aanslag in Buffalo de ideologie van witte suprematie "vergif" genoemd. Een 18-jarige man schoot afgelopen weekend in Buffalo in en bij een supermarkt in een overwegend zwarte buurt tien mensen dood.

De president noemde de schietpartij een terroristische daad. Hij vindt dat Amerika duidelijk moet maken dat de ideologie van witte suprematie geen plek in het land heeft. "In Amerika zal het kwaad niet winnen, dat beloof ik je. Haat zal niet zegevieren. Witte suprematie zal niet het laatste woord hebben".

Haat is de wortel van het geweld en die haat wordt veroorzaakt door de media, de politiek en het internet, zei Biden. Hij veroordeelde mensen die leugens verspreiden voor macht en politiek gewin, maar noemde geen namen.

Eerder op de dag bezochten de president en zijn vrouw Jill een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers. Het paar legde bloemen neer voor de supermarkt waar de schietpartij plaatsvond. Daarna spraken ze met nabestaanden, hulpverleners en lokale politici.

President Biden bij de herdenkingsceremonie voor de slachtoffers in Buffalo.

President Biden staat stil bij de slachtoffers van de schietpartij bij Buffalo

In een van te voren opgesteld manifest schreef de schutter, Payton Gendron, dat hij zo veel mogelijk zwarte mensen wilde doodschieten. In het 180 pagina's tellende manifest stond een gedetailleerde planning voor de terreurdaad. Ook gaf hij uitleg over zijn motieven en inspiratie.

In zijn tekst komt Gendron naar voren als een geharde etnische nationalist die witte suprematie aanprijst. Verder omschrijft hij zichzelf als racist, fascist en antisemiet die neonazistische groeperingen ondersteunt zonder er lid van te zijn.

Gendron filmde het bloedbad en zond de beelden live uit op livestreamservice Twitch. Het platform verwijderde de stream minder dan twee minuten nadat deze was begonnen. Op de uitgezonden beelden is te zien zijn dat hij zijn auto parkeert bij de supermarkt, en na het uitstappen op mensen begint te schieten.

Racistisch haatmisdrijf

Volgens de lokale politie schoot Gendron buiten de winkel vier mensen neer, van wie er drie overleden. Daarna ging hij de winkel in, waar een beveiliger hem probeerde neer te schieten. Omdat hij een kogelwerend vest droeg, mislukte dat. De beveiliger werd vervolgens door Gendron doodgeschoten. In de winkel maakte de 18-jarige Amerikaan nog negen slachtoffers. Zeven van hen overleden.

De verdachte zit vast en is voorgeleid aan de rechter. Hij wordt onder meer verdacht van het plegen van een racistisch haatmisdrijf. Waarschijnlijk moet hij deze week opnieuw voor de rechter verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl