1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Eerste commerciële vlucht sinds zes jaar vertrekt uit Jemen

Voor het eerst in bijna zes jaar is er een commerciële vlucht vertrokken vanuit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het is een lichtpuntje in het door oorlog geteisterde land. De luchthaven ging weer open nadat vorige maand een staakt-het-vuren van kracht was geworden in Jemen.

Het vliegtuig van Yemen Airways was vanuit de havenstad Aden naar de hoofdstad gevlogen om passagiers op te pikken. Bij de landing in Sanaa werd het toestel ceremonieel verwelkomd door brandweerwagens met waterstralen.

Daarna vertrok het met 151 passagiers aan boord naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Aan boord zijn onder anderen patiënten die een behandeling nodig hebben in het buitenland. Later vandaag keert het vliegtuig weer terug.

In het bestandsakkoord is afgesproken dat er twee commerciële vluchten per week van Sanaa naar Jordanië en Egypte mogen gaan. Het akkoord voorziet verder in brandstofleveringen via de havens en de aflevering van hulpgoederen. De bevolking krijgt zo de kans om op adem te komen.

Verwoestende burgeroorlog

In Jemen wordt gevochten sinds Houthi-rebellen acht jaar geleden de regering uit de hoofdstad verdreven. Een jaar later kreeg de verdreven president steun van een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

Vredesonderhandelingen in 2016 liep op niets uit, en tot een bestand kwam het daarna niet. Door de verwoestende burgeroorlog zijn de economie en gezondheidszorg ingestort. 80 procent van de bevolking van dertig miljoen is afhankelijk van voedselhulp. De VN spreekt van de grootste humanitaire crisis ter wereld.

Correspondent Daisy Mohr lukte het eind vorig jaar om Jemen binnen te komen. Een verslag van een alles verwoestende oorlog:

Vergeten oorlog duwt bevolking tot afgrond: correspondent Daisy Mohr in Jemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl