Reizigers op Schiphol afgelopen zaterdag
NOS NieuwsAangepast

Schiphol vraagt vliegmaatschappijen om vluchten te schrappen wegens drukte

Om de grote drukte op Schiphol het hoofd te bieden heeft de luchthaven aan vliegmaatschappijen gevraagd om maatregelen te nemen. Verzoek is om vanaf dit weekend tot en met 8 mei een deel van de boekingen te annuleren en geen nieuwe boekingen meer aan te nemen.

Door vluchten te annuleren kan het aantal vertrekkende passagiers worden verminderd. "Het is een vervelende maar noodzakelijke maatregel om de aantallen reizigers omlaag te brengen, om zo samen met onze partners de drukte in goede banen te leiden", zegt een woordvoerder van Schiphol.

Schiphol adviseert reizigers die dit weekend een vlucht geboekt hebben contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor vragen over hun vlucht.

Veiligheid in het geding

De afgelopen dagen was het al enorm druk op de luchthaven. Afgelopen zaterdag, de eerste dag van de meivakantie, werd er bovendien gestaakt door bagagepersoneel van KLM en werd het in de terminals zo druk dat de veiligheid in het geding kwam. Een aantal vluchten werd geannuleerd en passagiers werd dringend verzocht niet meer naar Schiphol te komen.

Gisteren deelde deze twitteraar beelden van de drukte:

De luchthaven wil nu met medewerking van de luchtvaartmaatschappijen voorkomen dat het scenario zich nog eens voltrekt. Maar niet alle luchtvaartmaatschappijen willen voldoen aan het verzoek van Schiphol.

Vliegmaatschappij KLM zegt te verwachten vrijdag vluchten te moeten schrappen. Hoeveel is nog niet bekend. "KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen hebben", staat in een bericht aan het personeel.

Waarschuwen

Transavia zegt tegen de NOS geen extra vluchten te schrappen. "We hebben de laatste tijd al vluchten geannuleerd en onze planning aangepast. Wat er nu op de planning staat, gaan we vliegen. We waarschuwen onze passagiers wel op tijd naar de luchthaven te komen."

Ook reisorganisatie TUI is niet van plan om vluchten te annuleren. "We bieden pakketreizen aan, geen losse vluchten. Als je vluchten gaat annuleren ga je morrelen aan vakanties van mensen", zegt een woordvoerder. "Voor de meivakantie is er heel veel geboekt. We zagen in de reisbranche allemaal aankomen dat het druk zou worden."

Corendon, dat net als TUI pakketreizen aanbiedt, is resoluut. "We zullen nul vluchten annuleren", aldus topman Steven van der Heijden. De reisorganisatie zegt dat passagiers naar hun vakantiebestemming gebracht moeten worden en andere vakantiegangers met die vliegtuigen terug naar Nederland moeten. Ook zegt de reisorganisatie dat het schrappen van vluchten en vakanties "enorme schadeclaims met zich meebrengt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl