Reizigers checken vanochtend hun bagage in in een vertrekhal op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Schiphol goed opgestart, wel opnieuw grote drukte verwacht

Op Schiphol is er vanochtend geen sprake van een chaotische situatie, maar reizigers moeten wel rekening houden met grote drukte. Die is het gevolg van de staking van het KLM-bagagepersoneel die gisterochtend werd gehouden. Weliswaar zijn de werknemers weer aan de slag, maar een deel van de mensen van wie de reis gisteren werd geannuleerd, mag vandaag mee met een andere vlucht.

Tientallen aankomende vluchten zijn vanochtend vertraagd en van veel vertrekkende vluchten is de gate gewijzigd. Het zijn gevolgen van de staking van gisteren en er wordt onderhoud gepleegd aan de landingsbaan. Nieuwe annuleringen zijn er nog niet, meldt Schiphol. Volgens de luchthaven is de ochtend "goed verlopen". Het is wel drukker dan op normale dagen.

Gisteren werden er 110 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd en vandaag vallen er volgens KLM naar verwachting nog eens 30 vluchten uit.

Op tijd vertrekken

Mogelijk zet KLM binnen Europa grotere toestellen in om meer passagiers tegelijk te kunnen vervoeren. Reizigers wordt geadviseerd om twee uur van tevoren aanwezig te zijn voor Europese vluchten en drie uur van tevoren voor intercontinentale vluchten.

Vanwege de drukte riep Schiphol mensen gisteren op niet meer naar de luchthaven te komen. Ook werden de afritten van de A4 richting de luchthaven korte tijd afgesloten. Mensen die gisteren niet konden vliegen, weken massaal uit naar de trein. Zo zijn alle Eurostar-ritten naar Londen van vandaag uitverkocht.

Te weinig loon en zekerheid

Het bagagepersoneel legde gisteren in het kader van een wilde staking om 06.00 uur het werk neer. Ze eisen betere werkomstandigheden en meer loon. Nu krijgen ze 11,50 euro per uur, terwijl ze minimaal 14 euro willen.

Ook vrezen ze voor hun baan, omdat hun werkzaamheden deels worden uitbesteed aan een ander bedrijf. Ze zijn bang dat dat een voorbode is voor ontslag. Volgens KLM is het juist een manier om de werkdruk te verlichten. De directie van KLM heeft gisteren met de stakers gesproken en zegt dat te blijven doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl