De rijen staan ook buiten op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Chaos op Schiphol door KLM-staking: reizigers opgeroepen niet meer te komen

Schiphol roept reizigers op niet meer naar de luchthaven te komen vanwege grote drukte en een reeks annuleringen door de staking van bagagepersoneel van KLM. De terminal is "te vol", schrijft de luchthaven op de website.

In de loop van de ochtend noemde Schiphol de situatie in de vertrekhallen nog "beheersbaar", maar dat is door de inmiddels tientallen annuleringen niet meer het geval. Vanwege de situatie had de marechaussee de afritten naar Schiphol op de A4 aan het begin van de middag korte tijd afgesloten.

De oproep geldt voor alle reizigers met een vlucht tot 15.00 uur. "Dit is een uiterste en zeer vervelende maatregel die Schiphol met het oog op de veiligheid moet nemen", meldt de luchthaven.

Staking beëindigd

De staking van het bagagepersoneel is inmiddels wel beëindigd, laat vakbond FNV weten. De medewerkers hebben overlegd met KLM, maar daarbij is geen overeenkomst gesloten. Volgens een FNV-woordvoerder is er een "serieus signaal" afgegeven.

Volgens KLM wordt het aantal vluchten langzaam weer opgestart, zodat "passagiers alsnog naar hun bestemming kunnen vliegen". Het bedrijf benadrukt wel dat passagiers rekening moeten blijven houden met wijzigingen, vertragingen en annuleringen.

Met het bagagepersoneel is onder meer gesproken over het personeelstekort en de hoge werkdruk. "Deze gesprekken zullen we uiteraard in de komende periode voortzetten", zegt KLM.

Reizigers balen van de situatie:

Staking KLM-bagagepersoneel op Schiphol: 'Wat een ellende'

Vanochtend vroeg legden de KLM-medewerkers in een wilde staking hun werk neer. Zo'n soort staking is geïnitieerd door de medewerkers zelf en niet door bijvoorbeeld de vakbond.

Reden voor de staking zijn "de slechte arbeidsvoorwaarden, enorme werkdruk en het plan om afhandelingsactiviteiten deels te gaan uitbesteden", zei Joost van Doesburg, die Schiphol in zijn portefeuille heeft bij vakbond FNV.

De staking leidde al snel tot tientallen annuleringen en een grote drukte in de vertrek- en aankomsthallen op de luchthaven. Op de site van Schiphol is te zien dat er tot in de avond vluchten zijn geschrapt.

Bijna 200.000 reizigers

Het is de eerste dag van de meivakantie, sowieso een van de drukste dagen van het jaar op de luchthaven. Alleen vandaag verwachtte Schiphol al 195.000 reizigers, meldde Het Parool. Daar komt bij dat KLM al rekende op verstoringen door een ongunstige windrichting en onderhoud aan een landingsbaan.

Volgens de marechaussee is de situatie op het vliegveld nu "stabiel". Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

De vertrekborden op Schiphol kleurden vanochtend rood:

Hoewel FNV de staking niet heeft georganiseerd, zei de vakbond niet te zijn verrast door de actie van de werknemers. In een recente ledenraadpleging gaven de KLM'ers volgens FNV aan de "enorme werkdruk niet meer te zullen accepteren en dat ze echte oplossingen eisen".

FNV schrijft in een persbericht dat het bagagepersoneel donderdagavond een mail ontving dat een deel van het werk zou worden uitbesteed aan bagage-afhandelaar Viggo. Daarmee zou het personeelstekort aangepakt moeten worden, maar volgens de bagagemedewerkers heeft het gebrek aan mensen vooral te maken met de "zeer slechte" arbeidsvoorwaarden. "En daar weigert KLM iets aan te doen."

KLM erkent dat de werkdruk te hoog is, maar benadrukt tegelijk er alles aan te doen om naar oplossingen te zoeken. "Daarbij zetten we alle maatregelen in die mogelijk zijn. Tijdelijke inhuur van medewerkers van een andere afhandelaar op Schiphol is daarbij een van de maatregelen", laat een woordvoerder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl