NOS Nieuws

Wekdienst 23/4: Bloemencorso in Bollenstreek • Protest tegen bruinkoolmijn in Duitsland

Goedemorgen! In de Bollenstreek rijdt na twee jaar afwezigheid het bloemencorso weer rond en in Duitsland wordt er gedemonstreerd tegen de uitbreiding van een bruinkoolmijn.

Eerst het weer: op veel plaatsen schijnt de zon lange tijd voluit. Later neemt de bewolking toe. Het wordt 18 tot 21 graden en het waait stevig. De komende dagen wordt het kouder en vooral na het weekend valt ook een enkele bui.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de de Bollenstreek wordt voor de 75ste keer het bloemencorso gehouden. De stoet, die vanwege de coronaregels twee jaar afwezig was, rijdt van Noordwijk naar Haarlem. Het corso is dit jaar voor het eerst bestempeld als Unesco Immaterieel Erfgoed.
  • Klimaatactivisten protesteren in Duitsland tegen de uitbreiding van een bruinkoolmijn. Daarvoor moet het gehucht Lützerath in het westen van Duitsland, ter hoogte van Zuid-Limburg, worden gesloopt.
  • Max Verstappen komt in actie tijdens de sprintrace op het circuit van Imola. Hij begint vanaf de eerste plek. Als hij die vast weet te houden, start hij ook zondag bij de 'echte' race vanaf de eerste plek. De sprintrace begint om 16.30 uur.
  • In platenzaken door het hele land wordt Record Store Day gevierd. Om mensen weer naar de winkels te krijgen komen er bijzondere releases en zijn er optredens.

Wat heb je gemist?

Na een laatste onderhandelingsronde van meer dan 16 uur zijn de EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement het eens geworden over strengere wetgeving voor grote techbedrijven. De nieuwe regels, verpakt in de zogeheten Digital Services Act, moeten consumenten beter beschermen en de macht van internetgiganten als Google en Meta inperken.

Onderdeel van het pakket is onder meer dat bedrijven kunnen worden gedwongen om transparanter te zijn over hun algoritmes. Ook worden advertenties die iemand te zien krijgt op basis van bijvoorbeeld zijn religie of politieke opvattingen straks verboden. Hetzelfde geldt voor reclame die speciaal is gericht op kinderen. Verder moeten illegale berichten en desinformatie sneller worden verwijderd.

Naar verwachting gaat de nieuwe wetgeving in 2024 in. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 6 procent van hun wereldwijde omzet.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een tentoonstelling in Pompeï biedt inzicht in de betekenis van naakt en erotiek in de oudheid, en werpt daarmee ook licht op erotiek in onze eigen tijd. Correspondent Heleen D'Haens bekeek de tentoonstelling:

Erotiek stond centraal in oude Pompeï: 'Dat was geen porno'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl