NOS Nieuws

Akkoord over strengere EU-regels voor internetbedrijven als Google en Meta

Na een laatste onderhandelingsronde van meer dan zestien uur zijn de EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement het eens geworden over strengere wetgeving voor grote techbedrijven. De nieuwe regels, verpakt in de zogeheten Digital Services Act, moeten consumenten beter beschermen en de macht van internetgiganten als Google en Meta inperken.

Onderdeel van het pakket is onder meer dat bedrijven kunnen worden gedwongen om transparanter te zijn over hun algoritmes. Ook worden advertenties die iemand te zien krijgt op basis van bijvoorbeeld zijn religie of politieke opvattingen straks verboden. Hetzelfde geldt voor reclame die speciaal is gericht op kinderen. Verder moeten illegale berichten en desinformatie sneller worden verwijderd.

Alles wat offline illegaal is, wordt straks ook online als illegaal beschouwd, zegt Margarethe Vestager op Twitter. Zij is vicepresident van de Europese Commissie en belast met digitale zaken:

Naar verwachting gaat de nieuwe wetgeving in 2024 in. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 6 procent van hun wereldwijde omzet. Als ze vaker de mist ingaan, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen binnen de Europese Unie.

De Digital Services Act is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om techbedrijven in toom te houden. Het andere onderdeel van dat pakket is de Digital Markets Act, waarover vorige maand een akkoord werd bereikt. Dat maatregelenpakket regelt onder meer dat consumenten meer keuze moeten krijgen tussen aanbieders van online diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl