Ziekenhuis Utrecht tijdens corona-uitbraak
NOS Nieuws

FNV: Honderden zorgmedewerkers met long covid inmiddels ontslagen

  • David van Hulzen en Bas de Vries

  • David van Hulzen en Bas de Vries

Een groot deel van de zorgmedewerkers met long covid, die langdurige klachten hebben overgehouden aan een besmetting in de eerste golf, is inmiddels ontslag aangezegd door hun werkgever. Dat stelt vakbond FNV, die zich baseert op een peiling onder ruim vijfhonderd zorgverleners met langdurige coronaklachten.

"Dit voelt echt als een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van de vakbond.

"Heel veel van deze zorgverleners isoleerden zich van hun sociale contacten en familieleden omdat ze geen gevaar voor hun patiënten en cliënten wilden vormen. Het merendeel van hen is uiteindelijk op de werkvloer besmet. Als dank voor hun heldendaad volgt nu ontslag."

Duizenden zorgmedewerkers

In december berichtte de NOS over duizenden zorgmedewerkers die met langdurige coronaklachten thuiszitten. Een maand later werd duidelijk dat zeker 500 van hen al bijna op de ontslaggrens zitten, doordat ze inmiddels twee jaar ziek zijn.

Eerder deed ambulancemedewerker Roy, die ook aan het begin van de coronapandemie een besmetting opliep, zijn verhaal:

Ambulancemedewerker Roy kreeg corona en dreigt nu door long covid in WIA te belanden

Op 25 februari kwam het kabinet met een tijdelijke subsidieregeling voor werkgevers in de zorgsector om medewerkers ook na die termijn van twee jaar in dienst te houden. Die regeling moet werkgevers stimuleren om het re-integratietraject langer door te zetten dan wettelijk verwacht wordt, om zo zorgmedewerkers met long covid meer tijd te geven voor herstel.

Het doel van de regeling is om zorgpersoneel te behouden voor de zorg, schreef minister Conny Helder voor Langdurige Zorg destijds. Toch blijven er zorgen, omdat de regeling pas vanaf juni beschikbaar wordt gesteld.

Te laat

"Het idee om ze een langere hersteltijd te geven, steunen wij volledig. Alleen de uitwerking van de regeling komt ten eerste te laat en is alleen in het voordeel van de werkgevers", stelt Jong. "Daarom moet de minister vaart maken met het tegemoetkomingsfonds."

Voor zo'n tegemoetkomingsfonds pleit het FNV al langer, onder andere met een petitie. Volgens de vakbond is het vergelijkbaar met andere fondsen voor beroepsziekten, zoals voor de zogenoemde schildersziekte en voor mensen die werken met asbest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl